Affenpinscher: En lille vildbasse med et stort overskæg Hvis du er på udkig efter en lille hund med et temperament og en stædighed som en kats, og som i øvrigt også er ganske udemærket til at jage skadedyr på evig flugt fra hjemmet, så er en affenpinscher muligvis hunden for dig. Læs mere
Historie
Vi kan begynde med navnet - for affenpinscheren navn kommer nemlig af det tyske “affen”, som betyder “abe”, og “pinscher”, som betyder “terrier”. Affenpinscheren er altså i Tyskland kendt som “abeterrieren”, muligvis fordi hundens særlige, pelsede ansigt mest af alt minder om en abes.
Affenpinscheren stammer tilbage fra det 17. århundredes Tyskland, med visse malere, der har afbildet hunderacens forfædre helt tilbage til 1400-tallet. Oprindeligt er denne race blevet brugt mange steder i centraleuropa til at holde stalde, butikker, gårde og hjem fri for rotter, mus og andre skadedyr. Med tiden er racen blevet avlet mindre, så den i dag fremstår som en miniature-version af sine tidligere slægtninge. Den senere avl har også gjort, at affenpinscheren i højere grad i dag bliver brugt som selskabshunde, og i mindre grad som rottefængere.
Personlighed
Affenpinscheren har, som med mange andre terriere, et billede af sig selv, der nok godt kunne bruge en virkelighedsindsprøjtning. Den ser sig selv som langt større end den egentlig er, og ejere af denne race vil ofte skulle træde ind og beskytte hunden fra at rode sig selv ud i uheldige situationer med andre hunde, der er langt større end affenpinscheren selv.
Hunden er loyal overfor sin ejer og sin familie, og den vil gå langt for at beskytte flokken fra udefrakommende trusler. Den er altid på vagt, og når en affenpinscher først bliver opkørt, så kan det tage noget tid at få hunden ned i gear igen.
En affenpinscher er typisk glad for at blive kælet med, men den er også en stædig hunderace med en stærk egenvilje. Den trives bedst i hjem, hvor der ikke er mindre børn - den kan godt finde på at snappe, og bliver hurtigt provokeret. Den er ikke naturligt tilbøjelig til at kunne lide børn.
Derudover er affenpinscheren heller ikke god at have i samme hjem som hamstere, kaniner og andre mindre gnavere - qua racens historie ser den disse dyr som noget, der skal af vejen. Den kan dog sagtens finde ud af at være i samme hjem som andre hunde eller sågar katte, hvis den er vokset op sammen med dem.
Træning
For en affenpinscher er tidlig socialisering og træning ekstremt vigtigt. Selvom racen er lille, så kan hunden hurtigt komme til at fylde meget, hvis den ikke er opdraget med en fast, bestemt og kærlig hånd. Påbegynd træningen af hunden tidligt, og eksponér den for så mange mennesker, dyr, lyde, indtryk og oplevelser så tidligt som muligt. Alt dette kan være med til at give hunden en mere rolig grundstemning - og det vil du takke dig selv for i fremtiden.
Ud over, at træningen skal begynde så tidligt som muligt, så har affenpinscheren også brug for jævn træning gennem hele sit liv. På denne måde sikrer du, at hunden vedligeholder sine gode vaner. Heldigvis er affenpinscheren opmærksom og lærenem, og er generelt glad for træning. Mange affenpinschere når da også et niveau, hvor de kan konkurrere på professionelt plan.
Pels og pleje
Affenpinscheren har en tyk og grov pels, 2-3 cm lang de fleste steder på kroppen, og længere i hovedregionen, på halsen, på brystkassen og på benene. Det er pelsen, der er afgørende for affenpinscherens karakteristiske, abeagtige udtryk, så den skal gerne plejes grundigt og omhyggeligt.
Pelsen har en karakteristisk tekstur - den skal børstes jævnligt for at bibeholde dette udtryk. Til gengæld fælder en affenpinscher ikke særligt meget i forhold til størrelsen på hundens pels.
Børst hunden blidt hver uge med en grov metalkam. Brug fingrene til at udfiltre pelsen, hvor det er nødvendigt. Særlig opmærksomhed skal også gives hundens pels jævnligt, hvis dens karakteristiske udtryk skal bevares livet igennem. Du kan finde instruktioner om hvordan pelsen vedligeholdes på denne hjemmeside. Det er ikke svært at lære, og hunden vil også nyde de jævnlige stunder med pelspleje.
Du kan også gøre pelsplejen nemmere for din affenpinscher ved at starte tidligt. Det er værdifuldt, når man har en hund, der kræver mere end gennemsnitlig pelspleje. Inkludér masser af godbidder og belønninger i processen - så får du en hund, der er rigtig glad for det fremover.
Affenpinscheren er en sjælden hunderace. Læs mere
Vær parat til at bruge lidt tid på en venteliste, hvis du gerne vil have fingrene i en guldklump som denne. Læs Mindre
Affenpinscheren er fremavlet i München.Læs mere
Racestandarderne blev formuleret i 1913. Dog strækker denne races rødder sig meget længere tilbage - helt til 1400-tallet. Læs Mindre
Affenpinscheren er mindre glad for børn. Læs mere
Denne race er glad for at lege, men den har sine grænser - og de skal respekteres, hvis man ikke vil have den til at snappe. Derfor er affenpinscheren ikke altid et godt valg, hvis man er en familie med mindre børn. Læs Mindre
Type Affenpinscheren er en selskabshund.
Motion En affenpinscher har kun et moderat behov for motion, selvom den hører til i gruppen blandt terriere. Korte gåture på stier og i skove, suppleret med adgang til en lille have et par gange i døgnet, er tilstrækkelig for denne hunderace. Derfor egner hunden sig også til det daglige liv i ljeligheden.
Pelspleje En affenpinscher har en karakteristisk pels med en særlig tekstur, der kræver ugentlig pelspleje at vedligeholde. Brug en metalkam til at børste hundens pels hver uge. Du kan finde øvrige instrukser om hvordan hundens pels skal plejes her.
Alder En affenpinscher bliver typisk mellem 12 og 14 år gammel.
Hvorfor vælge en affenpinscher? Du skal vælge en affenpinscher, hvis du ønsker en lille terrierhund med en stor personlighed og et karakteristisk udtryk - en hund, som ofte får dig til at grine, og som er nem at træne.
Download "Hundeskove i Danmark" appen
Find en hundeskov i dit nærområde baseret på din GPS-position
Interaktivt kort med hundredvis af Hundeskove i Danmark