Søg efter hunderacer

Filtrer efter karaktertræk

Få det perfekte overblik over alle hunderacer
Er du også blandt dem, der gerne vil opleve den glæde og det liv, som en hund i hjemmet giver? Først og fremmest: hvor dejligt for dig - tillykke. I mellemtiden er der dog et afgørende valg, du må træffe. For hvilken hunderace skal du nu lige anskaffe dig?

Der findes mange (som i rigtig mange) forskellige hunderacer derude, og det kan være svært at vælge. Her på siden giver vi dig en oversigt over alle hunderacer, der er internationalt anerkendte. Vores håb er, at vi kan være en hjælpende hånd for dig, når du skal anskaffe din nye bedste ven.

Hvad er en hunderace?
Lige siden tidernes morgen har mennesket brugt dyr i deres daglige liv. Det gælder især for hunden, der af de tidligste mennesker blev fremavlet fra ulve. Ganske tidligt fandt mennesket nemlig ud af, at det var muligt at tæmme disse dyr, så de var villige til at lystre og bistå mennesker.

De tidligste hunde blev brugt til en lang række af forskellige ting. De mest almindelige opgaver hørte sig til landbruget, hvor hundene skulle assistere i det daglige arbejde. Der stod de vagt, tjente som hyrdehunde, der skulle passe på flokken, eller også bidrog de i jagten på vilde dyr.

Hundene er konstant igennem tiden blev avlet til at passe perfekt til det specifikke formål, der blev forventet og krævet af dem. Det gjaldt både, når det kom til hundens fysiske karaktertræk, men også det mentale. Det, at den specifikke hunderaces temperament og drift passede til den opgave, den skulle udføre, var af mindst lige så stor vigtighed som hundens fysiske fremtoning. 

Et eksempel på en af oldtidens populære hunderacer er bl.a. den slanke, nærmest aerodynamiske Greyhound. Denne hunderace blev specifikt avlet til at bistå i jagten på byttedyr, der kunne løbe stærkt. Et andet eksempel på en gammel racefamilie, der bl.a. blev brugt til at vogte over et bestemt territorium, er de store og muskuløse Mastiff-racer.

Mange af de hunderacer, som man finder blandt oldtidens palette af brugshunde, danner det racemæssige grundlag for den store flora af forskellige hunderacer, der findes i dag. Mastiffen danner for eksempel grundlaget for de mange forskellige typer af Mastiff-racer, herunder Bullmastiffen og den Tibetanske Mastiff. Typisk deler beslægtede racer også nogle af de samme karaktertræk, men man kan samtidigt altid se hvordan de også adskiller sig fra hinanden.

Indtil videre har vi ikke besvaret det primære spørgsmål i denne sektion. Hvad er en hunderace? Og måske endnu mere vigtigt: hvordan skelner man mellem de forskellige hunderacer? At kunne skelne en bestemt type hund fra en anden type er nemlig en af de primære faktorer, der afgør hvornår man kan kalde en hund for medlem af en bestemt race. 

Derudover taler man ofte om, at en ægte hunderace skal kunne “avle rent”. Det vil sige, at en bestemt hunderace, med alle karakteristika, der hører sig racen til, skal avle hundehvalpe med de samme karakteristika, når den formerer sig.

Hvor mange hunderacer findes der?
Hvor mange hunderacer findes der så i dag? Det er svært at sætte ordentligt tal på, da der ikke er nogen officielt anerkendte lister. 

Der findes mange internationalt engagerede kennel-unioner, og nogle af dem bekender sig til en fælles standard-liste over de mange forskellige hunderacer. I Danmark er den største af disse Dansk Kennel Klub (DKK). Dansk Kennel Klub vedkender sig FCI-listen (fransk: Fédération Cynologique Internationale), som anerkender 360 forskellige hunderacer verden over.

Dog findes der også hunderacer, som ikke er anerkendt af disse kennel-unioner. Det mest oplagte eksempel er Dansk Spids - en hunderace, der har eksisteret i Danmark siden 1800-tallet, men som endnu ikke har vundet anerkendelse som særegen hunderace af unionerne. Dansk Spids har til gengæld sin egen forening, Selskabet for Dansk Spids, som bl.a. kæmper for at udbrede kendskabet til denne race. Læs mere om danske hunderacer længere nede på siden her.

Hvordan laver man en ny hunderace?
De mange forskellige hunderacer er opstået gennem tiden via målrettet avl efter de ønskede karaktertræk.

Målrettet avl fungerer ved menneskelig udvælgelse af de hunde i et kuld, der har udvist de bedste karaktertræk for den type opgave, man gerne vil have en kommende race til at udføre. Når denne udvælgelse har fundet sted, så avler man videre på disse hunde, og gentager den samme proces.

Okay, det lød måske lidt snørklet. Men her er et eksempel. Vil man for eksempel gerne skabe en hunderace, der kan løbe rigtig hurtigt, så udvælger man den eller de hunde i et kuld, der er hurtigst. Typisk vil det også være dem, der måske er lidt slankere eller har lidt længere ben end de andre. Det er ikke utænkeligt, at de hunde i kuldet, der bedst kan lide at løbe, også får en fordel over de andre. De træner jo deres løbemuskler mere.

Når man har udvalgt de hunde fra kuldet, der viser sig at være hurtigst, så avler man videre på dem. Mange gentagelser af denne proces gør, at man til sidst vil ende ud med hunde, der i større grad inkorporerer de træk, som man har søgt at fremme gennem avlen.

Små hunderacer
Der findes en lang række forskellige hunderacer, der hører til den mindste kategori. Du kan få et overblik over alle de små hunderacer, der findes, ved at filtrere dem her på siden. Men selvom nogle hunde er mindre end andre, så betyder det ikke nødvendigvist, at man ikke oplever dem fylde lige så meget - eller nogle gange mere. 

Mange af de små hunderacer har nemlig selv en fast tro på, at de er større og mere farlige end de reelt er. Mange små terrier-racer, som fx Jack Russel terrieren, har et ego uden lige. Her kan små hundes store ego nogle gange godt bringe dem i unåde hos andre hunde - og desværre også hos ejere, der troede, at hundens temperament kom i samme størrelse som hunden selv.

På trods af dette, så kan det være en sand fornøjelse at have en lille ekstra ven i hjemmet. En, der altid vil holde en med selskab, og som altid byder en samt hele familien velkommen, når man kommer ind ad døren efter en lang dag. Jo, en lille hund kan skam noget.

Der er mange fordele ved at anskaffe sig en lille hund. For blot at nævne nogle af dem:

  • Små hunde er bare billigere - både når det kommer til foder, forsikringer og hos dyrlægen
  • Små hunde kræver mindre fysisk plads, og er derfor gode i lejligheden
  • De fælder generelt mindre - der sidder simpelthen mindre pels på en lille hund end på en stor hund
  • Små hunde lever længere, og får ikke lige så tidligt helbredsproblemer som de større hunde
  • De er lette at transportere i bur (eller måske en taske til de mindste)
  • Små hunde slider ikke lige så meget på husets indbo som store hunde gør

Der er dog også flere ting, som i høj grad afhænger af hvilken race den lille hund er. Nogle små hunde kommer også med et lille aktivitetsbehov, en mindre tendens til at gø samt en forkærlighed for kælen. Det er de såkaldte “hyggehunde”. 

Andre hunde i den lille kategori kræver lange gåture, et stort udendørs areal, hvor de kan “brænde krudtet af”. Der er også flere små hunde, der gør meget, og andre med en pels, der kræver rigtig meget pleje og vedligehold.

Jo, selvom man får en lille hund, så kommer de altså i alle øvrige variationer og temperamenter. Derfor: hvis du gerne vil have en lille hund, så tænkt grundigt over hvilken af de små hunde, der sinds- og kravmæssigt passer bedst ind i dit hjem. Du kan nemt få et overblik over alle de små hunde med de ønskede karaktertræk ved at bruge funktionerne til sortering her på siden.

Det kan være oplagt at tænke, at små hunde generelt også er bedre til børn. Børnene risikerer ikke at blive kradset, væltet eller bidt lidt for hård, når de leger med hunden. Og det er selvfølgelig også rigtigt nok. Til gengæld er små hunde også mere skrøbelige end større hunde er - og så kan det faktisk være hunden selv, der skal passe på. Det er ikke uhørt, at små hunde er kommet så slemt til skade i ellers uskyldig leg med børn, så de efterfølgende må aflives. Sørg derfor for altid at oplyse børnene om hvordan de leger godt med hunden - og hold altid legen under kyndigt opsyn.

Mellem hunderacer
Mellem hunderacer kan ofte give dig det bedste af to verdener. Racer af mellemstørrelse er de hunderacer, der som voksen typisk rammer en vægt på 15-30 kg. Igen kan du få et overblik over alle de hunderacer, der hører til denne kategori, ved at bruge filterfunktionen her på siden.

Mellem hunderacer kommer i lige så mange variationer som de små og de store. Igen er det vigtigt, når du anskaffer dig en, at du nøje overvejer hvilken race, der passer bedst i dit hjem. Brug grundigt med tid på research - her på siden kan du for eksempel, via vores store hundekatalog, finde informationer om enhver race.

Hunde af denne størrelse kan være rigtig gode, hvis man er førstegangs-hundeejer, og gerne vil prøve kræfter med en større hund.
Måske er du også bare typen, der ikke vil have en lille, men heller ikke en helt stor hund. Mellem hunderacer har nemlig generelt et større behov for aktivitet end små hunderacer, og så er de også lidt dyrere at holde. Mange mellem hunderacer er lige så kælne som de helt små, og lige så legesyge og rolige som de store racer.

Mellem hunderacer er, pga. deres størrelse, generelt gode til børn. De er ikke så store, så de risikerer at vælte små børn voldsomt omkuld. Men omvendt er de heller ikke så små, så de selv er særligt udsatte under leg med aktive børn. Dog, hvis det er meningen, at hunden skal være en børnehund, så gør du selvfølgelig klogt i at vælge en, der også har et passende temperament. Det er med mellem hunde som med små og store, når de leger med børn - de skal selvfølgelig holdes under opsyn.

Store hunderacer
Det kan også være, at du bare er til de helt store hunderacer. Hvis det er tilfældet, så har du igen en lang række af muligheder, du kan vælge imellem. Der findes nemlig også et væld af forskellige store hunderacer.

Mange synes, at en stor hund virker mere menneskelig - ja, endda måske mere ligeværdig - end mindre hunde. Deres store øjne, og deres ranke krop, der hæver dem langt over jorden, kan da også næsten give disse hunderacer et næsten menneskelignende udtryk.

Store hunde er generelt rolige af sind - med en god størrelse kommer der også en naturlig, stor sikkerhed. Mange store hunde finder ikke behov for at “bevise” sig selv, men kan hvile mere i deres position - i kraft af deres størrelse. 

Modsat hvad mange tror, så er det slet ikke alle store hunde, der kræver masser af aktivitet og motion.
Årsagen skal findes i hundens genetiske ophav og historiske brug. De store hunde er nemlig ofte blevet brugt som vagthunde, og her er det selvfølgelig vigtigt, at hunden kan finde ud af at sidde stille længe af gangen - og faktisk ikke har behov for så meget motion. Det meste af dagen har store hunderacer det fint med bare at tulle rundt omkring i huset og hygge sig. 

Dog har store hunde generelt stadig brug for en god basis af fysisk aktivitet. Selvfølgelig.

På grund af store hundes rolige sind og tålmodighed, så kan du også holde deres opmærksomhed længere tid af gangen. Det gør dem relativt nemme at træne. Vil du gerne have en blid hund med gode manerer, og som du også kan træne op til det meste, så kan en stor hund altså være det ideelle valg for dig.

Desuden har store hunderacer det også med at tiltrække rigeligt med opmærksomhed, når I er ude. Det er ikke nødvendigvis fordi andre folk skræmmes af store hunde, men de er fascinerende - og for nogle ærefrygtindgydende. 

Hunderacer, der ikke fælder Der er rigtig mange nuværende eller kommende hundeejere, der bekymrer sig om, hvorvidt hunden fælder. Måske er det af rengøringshensyn, måske allergi - eller også er det simpelthen fordi nogle bare ikke kan udstå løse hår, der ligger rundt omkring. Hvis det sidste er tilfældet, så er det nok ikke for dig at have en hund.

Du kan ikke blot se på hundens størrelse, og derudfra vurdere om hunden kommer til at fælde eller ej. Hvor meget en hund fælder varierer nemlig rigtig meget fra race til race. Når det er sagt, så fælder de store hunde generelt mere end de små. Men den eneste årsag til dette er, at store hunde simpelthen har mere pelshår, der kan falde af. Desto større hund, desto større fodaftryk. Og det plejer også at gælde, når hunden fælder.

Det er også årsagen til, at vi ikke nævner store hunde, når vi herunder giver dig et overblik over nogle af de allergivenlige hunderacer, der ikke fælder. I denne liste indgår der kun små og mellemstore hunderacer.

Her har du 10 populære hunderacer, der ikke fælder:

  • Bichon Frisé - en lille hvid vathund, der er lige så legesyg som den er nuttet
  • Puddelhund - hunden med den karakteristiske puff-pels, der er nem at træne
  • Shih Tzu - det gamle, kinesiske Tang-dynastis royale kælehund
  • Skotsk Terrier - den stædige netto-hund, som alle kender (den optræder i øvrigt også i Disneys Lady og Vagabonden)
  • Havaneser - Friséens fætter med silkepelsen, der ikke fælder, men dog kræver klipning
  • Basenji - den energiske, afrikanske jagthund, der aldrig gør
  • Cairn Terrier - denne frygtløse hund er også bedre kendt som Toto i Wizard of Oz
  • Lagotto Romagnolo - en glad, krøllet race, der er et fantastisk valg for den grønne hundeejer
  • Xoloitzcuintli - den hårløse hund fra Azteker-riget, der udviser enorm loyalitet
  • Chinese Crested - endnu en semi-hårløs hund, der er kendt for at være en ægte sofahygger
  • Bonus: den populære og legesyge Bomuldshund (også kendt som Coton de Tulear)

Fælles for alle disse ovenstående hunderacer er, at de alle er allergivenlige hunderacer. Så hvis du er allergiker, men dog gerne vil have en hund, så kan det være, at din fremtidige bedste ven er at finde på denne liste.

Danske hunderacer
Måske hører du også til dem, der er særligt nationalt anlagt - og som derfor gerne vil anskaffe dig en hund, der er dansk avlet. Det kan vi kun bifalde, da de danskavlede hunderacer er den del af den danske arv, og derfor er de vigtige at bevare.

Der findes ikke mange danske hunderacer, men til gengæld er dem, der findes, meget karakteristiske, og de besidder mange forskellige træk. Det er heller ikke alle de danske hunderacer, der er registreret på FCI-listen over internationalt anerkendte racer.

Der findes mindst seks danske hunderacer:

  • Broholmeren
  • Dansk-Svensk Gårdhund
  • Gammel Dansk Hønsehund
  • Grand Danois
  • Grønlandshund
  • Dansk Spids

Broholmeren er en dansk hund af Mastiff-typen. Den er navngivet efter herregården Broholm i Gudme, og blev avlet af det danske hof i 1500-tallet. Den er også kendt som Den Gamle Danske Hund.

En Dansk-Svensk Gårdhund er en lærenem hund, som er fremavlet og brugt på landbrug i Danmark og Sverige i mange år (heraf navnet). Hunden er en mindre men alsidig hunderace, og den har historisk tjent mange funktioner i landbruget, herunder som vagthund, jagthund, m.m.

En Gammel Dansk Hønsehund er en dansk jagthund, der egner sig godt til at bistå i jagten på fjerkræ. Af flere omgange har denne hunderace været i risiko for at uddø, men siden tiden omkring anden verdenskrig har hunden fået en renæssance i Danmark. I dag har racen stor udbredelse som selskabs- og jagthund.

En Grand Danois er en stor hund, der egner sig godt som vagthund - men den er også en fantastisk selskabshund. Denne hunderace er særligt kendt i udlandet, hvorfor den da også i Danmark kendes under sit franske navn. Oprindeligt var den i Danmark blot kendt som Den Store Danske Hund.

Grønlandshunden er en slædehund, der oprindeligt blev fremavlet fra sine sibiriske aner. Den menes at være kommet til Grønland sammen med inuitterne, der vandrede over de frosne stræder fra Canada. Hunden er særligt kendt for at være hårdfør og udholdende.
Den Danske Spids er en dansk familiehund, der er blevet fremavlet på gårdene i Danmark i 1800-tallet. Her har den primært været brugt som hyrdehund - ikke for gårdens dyr, men for gårdens børn. Den har da også været kendt under navnet Børnenes Hund i Danmark.

Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

Kort
3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

Kort
7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

Kort
4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

Kort
5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3580+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Kort

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position

Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark