Bearded Collie

En Bearded Collie er kendetegnet ved sit store, flotte skæg, og hundens hoppende adfærd, der kan gøre selv den køligste skæbne glad og let om hjertet. Denne race elsker at lege, hvilket gør den til en fantastisk børneven. Derudover er den også særdeles intelligent. Du vil ofte se Bearded Collies bri... Læs mere

Karaktertræk hos en Bearded Collie

Motion

Børnevenlig

Lydighed

Gøen

Mad

Pelspleje

Bearded Collie

Bearded Collie: En lille, hyggelig familiehund, der er nem at træne

Hvis du er på udkig efter en lille, energisk hund, der bringer glæde, personlighed og intelligens indenfor husets fire vægge, så kan en Bearded Collie meget vel være hunden for dig.

Hunden er avlet i Skotland, og har historisk - såvel som i dag - været benyttet som hyrdehund til at passe på og samle fåreflokke. Man mener, at hundens størrelse, kombineret med det landskab, som den typisk er blevet sendt på arbejde i, har givet den en tendens til at være mere “hoppende” end man normalt ser ved andre små hunde. En Bearded Collie har nemlig ofte skulle passe på fåreflokkene i områder, der er tæt bevokset med græs, der er højere end hunden selv.

Bearded Collies har en fantastisk glad personlighed, der især kommer til udtryk i hundens “hoppende” natur. Det gør det især sjovt at lege med en Bearded Collie, og du vil finde ud af, at en tur udenfor med en pind eller øvrigt legetøj får den til at udvise mere energisk, boblende legesyge end de fleste andre racer. Det gør den også fantastisk til børn, der kan få meget glæde ud af en Bearded Collie - og omvendt.

En Bearded Collie er en intelligent hund, der er kendt for at kunne lære rigtig mange ting. For at træne den skal man dog gerne starte tidligt fra hvalps ben - og stadig der har den også nogle gange en tendens til at ville lade sin egen fornuft råde over din. Ikke desto mindre kan man opnå fantastiske træningsresultater med en Bearded Collie, og racen er da også ofte repræsenteret i konkurrence-sammenhænge (fx agility), hvor den rigtig kan vise hvilket stof den er gjort af.

Hunden er generelt ikke særlig højlydt, men pga. dens fremavlede egenskaber gør den meget hurtigt opmærksom på nye gæster, hvis det banker på døren, eller hvis andre uventede begivenheder eller lyde melder sig. Det er et typisk karaktertræk for hunde, der er avlede til at tage sig af flokkens sikkerhed. På trods af dette træk kan man ikke sige, at en Bearded Collie er en “vagthund” i den traditionelle forstand. Den er nemlig ganske fredelig og venlig - også overfor fremmede.

Bearded Collie pelspleje - sørg for at investere godt med tid i hundens pels
Det går ikke manges næser forbi, at en Bearded Collie får en meget lang og ru pels, hvis den overlades til sig selv. Hundens særlige pels gør, at man som ejer af en Bearded Collie er nødt til at affinde sig med, at man må investere betydelige mængder tid i at vedligeholde hundens pels.

Pelsen er et karaktertræk, der er fremavlet for at gøre hunden modstandsdygtig mod det skotske vejrs ekstremer. Den består af to lag - et yderlag, der er ru, groft og krøllet, og et indre lag, der er blødt og fint. Hunden er også særlig kendt for det lange hår, der vokser på dens kinder, hage og omkring munden - hvilket også er medvirkende til hundens navn (og på engelsk går hunden da også ofte under navnet “Beardie”).

En Bearded Collies lange pels kræver ugentlig børstning for at udrede knuder og sammenfiltringer. Du kan med fordel spraye hundens pels med en conditioner inden børstning for at reducere mængden af statisk elektricitet, og for at sikre, at pelshårene ikke knækker under børstning. Du skal være forberedt på, at den ugentlige børstning af din Bearded Collie tager mellem 30 og 60 minutter. Hertil kommer, at den gerne skal bades og skylles efter behov. Som hvalp, og op til hunden er 18 måneder, er børstebehovet større, da pelsen stadig er under udvikling i disse måneder.

Ud over selve arbejdet med at rede pelsen ud og gøre den blød og dejlig, så skal du også være forberedt på at skulle rengøre din hunds poter (og pels) umiddelbart efter hver tur udenfor. Har det regnet, eller har din hund løbet rundt i en have, så fungerer den lange pels altså som en opsamler af alle typer skidt og snavs - og det lægger sig igen inden for. Brug derfor godt med tid, når I kommer indenfor igen, til at få vasket hundens poter og pels under maven helt fri for skidt, mudder og snavs. Så har din Bearded Collie det også dejligt.

3 fun facts Om Bearded Collies

Bearded Collies er fantastiske udbryderkonger, hvis de keder sig.

Bearded Collies er fantastiske udbryderkonger, hvis de keder sig. Læs mere

ørg derfor for, at din have er ordentligt og højt indhegnet - og selvfølgelig skal du først og fremmest sørge for, at din hund er underholdt, og at den har noget at give sig til. Læs Mindre

Bearded Collies hører til blandt Storbritanniens ældst kendte hunderacer.

Bearded Collies hører til blandt Storbritanniens ældst kendte hunderacer.Læs mere

Den har været brugt blandt landmænd i mange hundreder af år til at holde styr på fåreflokkene - og den anvendes stadig til samme formål flere steder den dag i dag. Læs Mindre

I 1771 blev en Bearded Collie-agtig hund malet ind i et portræt malet af Gainsborough.

I 1771 blev en Bearded Collie-agtig hund malet ind i et portræt malet af Gainsborough. Læs mere

Du kan finde maleriet her. Læs Mindre

Fakta om din Bearded Collie

Type
En Bearded Collie er en skotsk hyrdehund, der tager sig af at samle flokken og advare mod udefrakommende gæster.

Motion
En Bearded Collies energiniveau skyder ikke gennem taget, men det ligger generelt højt, og ligesom med mange andre hunderacer kræver den derfor en god mængde motion hver dag.

Pelspleje
En Bearded Collie kræver mere pelspleje end en gennemsnitlig hund, hvis ikke pelsen hurtigt skal gå hen og blive vild og ustyrlig. Som voksen kræver hundens pels en ugentlig grundig børstning for at undgå filtreringer og knuder - det tager mellem 30 og 60 minutter per gang. Som hvalp og op til hunden er 18 måneder er behovet for pelspleje større.

Alder
En Bearded Collie bliver mellem 12 og 14 år.

Hvorfor vælge en Bearded Collie?
Du skal vælge en Bearded Collie, hvis du har lyst til en hund, der er lærenem, intelligent og har et helt karakteristisk udseende. Derudover skal du ikke have noget imod at gøre noget ud af pelsplejen.

Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3580+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position

Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark