Dansk Spids

En Dansk Spids er en ægte familiehund med oprindelse i Danmark. Hunden hører til grupperingen af Spitz-racer, som alle har træk, der gør dem særligt egnede til at trives i et relativt koldt klima som Danmark. Den Danske Spids udmærker sig ved sin store loyalitet og hengivenhed, og at hunden er fanta... Læs mere

Karaktertræk hos en Dansk Spids

Motion

Børnevenlig

Lydighed

Gøen

Mad

Pelspleje

Dansk Spids

Dansk Spids: Børnehunden fra Danmark

Hvis du er ude efter en hund af dansk tradition, som er særligt kendt for sin børnevenlighed, så bør du særligt overveje at anskaffe dig og familien en Dansk Spids.

Den Danske Spids har eksisteret i mange år som en hund, der først hørte sig til overklassen. Den første kendte gang, hvor man kan se den Danske Spids optræde, er i et maleri fra 1797 af Jens Juel, “Familien Ryberg” - du kan finde maleriet øverst på siden her. I 1930’erne blev den Danske Spids udbredt blandt Jyllands landbrug. Da hunden indgik i de danske landbrug blev den først og fremmest brugt til at beskæftige børnene, der ikke var i marken. Til dette var den fantastisk - og er det stadig den dag i dag. 

Der findes ikke mange individer af Dansk Spids. Til gengæld er det en race, som DKK og Selskabet for Dansk Spids nøje følger. Hvis man ejer eller er interesseret i at eje en Dansk Spids, så kan man blive meget klogere på avl, hvalpe og aktiviteter på Selskabet for Dansk Spids’ hjemmeside. Find den her.

Denne børnehund leger ikke blot med børnene, men fungerer også som en fantastisk hyrdehund. Den sørger aktivt for at holde øje med børnenes færden, og sikrer, at de ikke løber for langt væk, eller bliver udsat for fare fra fremmede. Hunden er generelt mild overfør børn, og dens størrelse passer rigtig godt sammen med børn i de fleste aldersgrupper. Det er selvfølgelig en nødvendighed i dag at sørge for at holde både hund og børn under opsyn, når de leger.

Den Danske Spids har et mildt temperament. Den er tolerant og social - men hyrdehunden i den Danske Spids har det også med at skulle se fremmede an inden de bliver accepterede. Over for familien er hunden ganske kærlig, hengiven og loyal, og den nyder resten af familiens selskab og kærlighed. Generelt vil den gerne nusse og kæles med - hvilket blot bidrager endnu mere til hundens store børnevenlighed.

Spidshunde (eller det mere anerkendte “Spits”-udtryk) er en type hunde, der bl.a. er kendetegnede ved deres lange, tykke og ofte hvide pels, der fungerer som en fremragende isolering i nordens kolde klima - og så er pelsen også vandtæt. Derudover rammer udtrykket særligt plet, da de fleste spidshunde har en netop ganske spids næse, spidse ører - og så er der også flere, der har en spids hale, der krummer op og ind over ryggen. Fælles for alle disse træk ved spidshunde er, at de hjælper hunden med at holde varmen i barskt klima. Spidshundes oprindelse er ukendt, men mange af dem, man finder i dag, stammer fra det russiske Sibirien eller Arktis, hvor de længe har fungeret som enten slædehunde, hyrdehunde eller jagthunde. 

De store typer af spidshunde kommer hurtigt til at få et flot ulve-agtigt udseende, mens de mindre af denne racegruppe minder mere om ræve. De fleste typer af spidshunde er loyale, fremragende familiehunde, ganske intelligente - og også uafhængige.

En intelligent hund, der er nem at holde og træne

Den Danske Spids er en ganske intelligent hund, der nyder at blive aktiveret. Derfor er jævnlig hundetræning en god aktivitet, man kan lave med den. Den er lærenem, og du kan med håndfast, tålmodig træning lære den de fleste tricks, du sætter dig for, at den skal lære. Du kan også træne den op til at deltage i hundekonkurrencer - hundens adræthed gør, at den ofte yder en fin indsats i agility-konkurrencer.

Du opnår de bedste resultater af hundetræningen med en fast men blid stemme. Sørg for, at hunden oplever de samme konsekvenser og den samme type belønning, hver gang den skal have respons for sin adfærd.

En Dansk Spids giver sjældent udtryk for de helt store behov, og hunden trives da også fint med blot at følge med rundt, og hygge sig blandt dem, den holder af. Den kan vise en smule aggressiv adfærd over for andre dyr, hvis de kommer for tæt på dens familie.

3 fun facts om Dansk Spids

Den Danske Spids uddøde næsten i tiden op til 1980.

Den Danske Spids uddøde næsten i tiden op til 1980. Læs mere

Siden 80’erne har der været en aktiv indsats for at holde racen i live og trivsel, og mængden af Danske Spidser er vokset. Racen følges tæt af Dansk Kennel Klub. Læs Mindre

Den Danske Spids har haft mange forskellige navne.

Den Danske Spids har haft mange forskellige navne.Læs mere

Faktisk har hunden levet en ret så anonym tilværelse i landet i mange år, og man har i perioder ikke kendt til eller anerkendt den som race. Racen er stadig den dag i dag ikke internationalt anerkendt. Tidligere er den bl.a. gået under navnene, “Samojedespids”, “Ulvespids” og “Grønlænderspids”. Læs Mindre

Selskabet for Dansk Spids blev stiftet i 1992.

Selskabet for Dansk Spids blev stiftet i 1992. Læs mere

Denne forening (som kan findes her) drives med henblik på at “drive og støtte genopbygningen og udviklingen af Dansk Spids”. I samarbejde med DKK har foreningen mønstret en fascinerende indsats for at sikre en korrekt udvikling af racen. Det er fx lige nu sådan, at foreningen overvåger alle parringer mellem hunde af denne race for at stambogsføre, og sikre, at kommende generationer af Dansk Spids forbliver racerene. Læs Mindre

Fakta om den Danske Spids

Type
En Dansk Spids er en selskabshund - og traditionelt har den vist sig egnet og brugt som hyrdehund til at passe på børnene, mens forældrene har arbejdet på landbruget.

Motion
En Dansk Spids har behov for en god mængde motion hver dag. Gå 2 gode ture med den, og lad den have adgang til et aflukket udendørs areal - så er den tilfreds.

Pelspleje
En Dansk Spids skal gerne have sin pels børstet 1-2 gange om ugen. Den fælder gennemsnitligt, og meget i sæson.

Alder
En Dansk Spids bliver typisk omkring 15 år gammel.

Hvorfor vælge en Dansk Spids?
Du skal vælge en Dansk Spids, hvis du går op i Danmarks tradition og historie, og hvis du ønsker en familiehund, hvis temperament, størrelse og sind er særligt god til børnene i familien.

Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3580+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position

Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark