Airedale Terrier

Airedale terrier: Kongen af terriere En airedale terrier er kendt som kongen af terriere - og med god ret, for det er da også den største af denne type hunderacer. Hvis du søger en hunderace med en sådan status, og som samtidig er intelligent, selvsikker og legesyg, så kan det meget vel være, at... Læs mere

Karaktertræk hos en Airedale Terrier

Motion

Børnevenlig

Lydighed

Gøen

Mad

Pelspleje

Airedale Terrier

Historie

Airedale terrierens historie begynder i 1853, hvor den gamle engelske terrier blev parret med odderhunden i et forsøg på at fremavle en hunderace, der både kunne jagte oddere i floden og rotter på land. Resultatet blev det, man kaldte en Bingley terrier - en hund, der både havde terrierens temperament, men som også kunne svømme og opsnuse vildt.

Bingley terrieren deltog i en konkurrence i 1864 i Englands Airedale, hvor hunden fik enormt god omtale. Mange stimlede sammen om denne nye hunderace, og der opstod protester mod hundens navn pga. dens geografisk usikre ophav. Der opstod efterfølgende en konsensus blandt de protesterende parter om, at denne hund fremover skulle gå under navnet Airedale. Navnet blev først officielt accepteret af den engelske kennelklub i 1886, 22 år efter konkurrencen i Airedale.

Under 1. verdenskrig blev airedale terrierne brugt som sendebude, transporthunde, ambulancehunde, udkigshunde, rottefængere, slædehunde, vagthunde - og ja, desværre også som lokkemad. Krigen gav til gengæld ophav til fantastiske historier om hundens mod og loyalitet, og det var med til at gøre denne hunderace særdeles populær.

Personlighed

Airedale terriere har en personlighed som den typiske terrier. De har en stor tilbøjelighed til at grave, jagte og gø af forbipasserende, og så er de fulde af energi. Hvis du har en aflukket have, hvor din airedale terrier kan lukkes ud i, så finder den sig hurtigt til rette i dette miljø.

En airedale terrier er intelligent, stædig og selvstændig. Ofte vil du finde din airedale terrier i færd med at tage affære inden du overhovedet har givet nogen kommandoer. Du skal ikke anskaffe dig en airedale terrier, hvis du gerne vil have en hund, der altid afventer dig inden noget skal ske, for det får du ikke med denne race. Og sætter du ikke din airedale terrier til en opgave, så klarer den sig fint med selv at finde ud af hvad der skal ske - og det er på godt og ondt.

 

Du kan dog også få masser af sjov ud af din airedale terrier. Denne hund er meget legesyg, og elsker at hoppe og løbe rundt når den er i sin families selskab. Den er altid med på at kaste med legetøjet, og holder sig sjældent tilbage fra at stjæle en sok eller to. Jo, denne hund kan sagtens lave sin del af det hjemlige spektakel og mere til, men den komiske attitude er en del af racens charme. 

 

Træning

Airedale terriere er fantastiske og hårdtarbejdende hunde, som nyder livet mest når de har en opgave, der skal klares. Her sætter fantasien kun grænser for hvad du kan lære din airedale terrier - den kan nemlig opdrættes til at brillere både i agility, lydighedskonkurrencer og på jagten.

Træningen af en airedale terrier kan sagtens foregå fokuseret og uproblematisk på trods af hundens høje energiniveau. Sørg for at bruge masser af positiv feedback i form af ros og godbidder, og husk tålmodigheden og en positiv attitude - så udnytter du hundens instinkter til jeres begges fordel under hundetræningen. 

Sørg desuden for at påbegynde hundetræningen så tidligt i hundens liv som muligt, og gerne i så mange forskellige kontekster som muligt. Hunden gavnes af tidlig eksponering overfor nye dufte, lyde og indtryk, og den må meget gerne også møde andre hunde, som kan være med til at balancere den, og lære den nogle gode manerer.

Pels og pleje

En airedale terriers pels har to lag. Det nederste lag er kort og blødt, mens det øverste er mere groft og tætsiddende. Hunden fælder ikke særligt meget uden for sæson, men alligevel kan regelmæssig børstning være med til at holde hundens pels flot og i form. Børst hundens pels et par gange om ugen for at undgå filtreringer, og tag den i bad efter behov.

Det er ikke strengt nødvendigt at trimme denne hunderace, men mange vælger alligevel at få det gjort nogle gange om året for at holde pelsen flot og let. Hvis du ikke vælger at trimme en airedale terrier, så vil dens pels med tiden komme til at virke tykkere, mere krøllet og mere ustyrligt. Hvis du ikke selv er komfortabel med at trimme hundens pels, så kan du med fordel få en professionel hundetrimmer til at klare arbejdet for dig.

3 fun facts om Airedale Terrier

En airedale terrier driller med at stjæle ting fra sin menneske-familie.

En airedale terrier driller med at stjæle ting fra sin menneske-familie. Læs mere

Hunden kan finde på at gemme sine indsamlede skatte i et særligt udvalgt sted i hjemmet. Med denne hund i hjemmet skal du altså være beredt på at finde små bunker rundt omkring med gamle sokker, undertøj, legetøj og andet godt fra hjemmet. Læs Mindre

Airedale terriere er gode til børn, og er ofte blevet kendt som babysittere.

Airedale terriere er gode til børn, og er ofte blevet kendt som babysittere.Læs mere

De er gode til at lege forsigtigt med børnene, og giver lyd hvis der sker noget uventet - fx hvis en af børnene slår sig. Dog skal børns leg med hunden altid overvåges af ansvarlige voksne. Læs Mindre

Airedale terriere har brug for masser af legetøj, som de kan tygge i.

Airedale terriere har brug for masser af legetøj, som de kan tygge i. Læs mere

Det er endnu en af de typiske terrier-træk, som airedale terrieren er særligt kendt for at besidde i overmål: den tygger, og den tygger i alt. Sørg derfor for, at der altid er noget tilgængeligt, som hunden har lov til at gnave på - kødben eller legetøj. Læs Mindre

Fakta om din airedale terrier

 

Type
En airedale terrier er en terrierhund.

Motion
En airedale terrier kræver motion i samme store mængder som de fleste andre terriere. Sørg for at lufte hunden godt af flere gange om dagen med solide gåture, og giv den adgang til et større aflukket udeareal, hvor den kan løbe det sidste krudt af. En airedale terrier forbliver meget aktiv hele livet.

Pelspleje
En airedale terrier kræver gennemsnitlig pelspleje. Sørg for at børste pelsen et par gange om ugen, og giv hunden et bad efter behov. Det er op til dig selv om du vil trimme hundens pels eller ikke - men en utrimmet pels kan hurtigt få pelsen til at virke tæt, krøllet og ustyrlig. Du kan med fordel få hundens pels trimmet nogle gange om året - enten selv, eller hos en hundetrimmer.

Alder
En airedale terrier bliver typisk mellem 10 og 13 år gammel.

Hvorfor vælge en airedale terrier?
Du skal vælge en airedale terrier, hvis du ønsker en stor terrierhund, der er lærenem, familievenlig og legesyg.

Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3580+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position

Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark