Boerboel'en er en ekstremt stor og stærk hunderace, der blev avlet i Sydafrika med det formål at vogte over landbrug, afgrøder og husdyr. Denne hunds styrke og sind er specielt udviklet til at kunne modstå det vilde dyreliv i Afrika - selv hyæner, løver og andre store katte ser en Boerboel som en af... Læs mere
OBS! Boerboel-racen hører til de forbudte hunderacer i Danmark. Læs mere her.
Hvis du er på udkig efter en vagthund med stort “V”, og som samtidigt ikke kan få nok kærlighed fra sine menneskevenner, så kan det være, at en Boerboel er noget for dig og din familie.
Selvom en Boerboel godt kan se skræmmende ud, med sin store, muskuløse krop og sit stolte, dominerende udseende, så skal du ikke lade dig narre af denne race. Den er en fantastisk vagthund, det er rigtigt - og en stor én, med sine fuldvoksne 70 kg. Men den er lige så kendt for at være kærlig, rolig og en fantastisk familiehund, der er venlige overfor alle mennesker - især børn, som den elsker.
Historisk set er Boerboel-racen avlet i Sydafrika, hvor den hjalp til på gården med at holde vilde dyr væk. Selve navnet “Boerboel” kan, fra hollandsk-afrikansk, groft oversættes til “Landmandens hund”. Os, der bor her i Danmark, ved, at Afrikas dyreliv er blot en smule mere prangende (og skræmmende!) end det, vi kender til fra vores lille hjemland. Derfor har den sydafrikanske landmand da også haft behov for et muskelbundt af en hund, der kunne gøre lige dele brug af sin skræmmende fremtoning som af sine kæbemuskler. Hyæner, løver og alle former for øvrige vilde dyr er den kendt for at kunne gå op imod og skræmme væk. Så kan man tale om at være tryg herhjemme i lille Danmark, når man har en Boerboel til at stå vagt!
Man kender dog ikke til denne races slægtsmæssige forfædre. Det er uklart præcist hvilke andre racer, man har blandet sammen for at nå til denne hunderace.
Boerboel-racen er særligt kendt for deres store kærlighed til og beskyttende adfærd overfor menneskebørn. I Afrika var det særligt børnene, som ikke var i stand til at forsvare sig selv. Her skulle Boerboel’en kunne træde i karakter, og jage de vilde katte og øvrige rovdyr bort. De er derfor fremragende børnevagter. Dog kan Boerboel’en i dag også have en tendens til at blive overbeskyttende overfor børnene.
Når du anskaffer dig en Boerboel, og når den skal indgå i jeres daglige familieliv, så er der en række ting, som du og I som familie skal være opmærksom på.
For det første kræver en Boerboel helt fra hvalps ben af tidlig socialisering. Det handler om at lade dem møde mange mennesker og dyr. En Boerboel er ikke kendt for at være aggressiv overfor andre mennesker, men det samme kan man ikke sige om andre dyr - racen er jo netop avlet til at beskytte sin menneskefamilie over for ubudne dyregæster. I Danmark, med vores dyreliv, får du dog ikke brug for Boerboel’ens stærke beskytterinstinkt. Du kan imødekomme og modarbejde dette instinkt hos din Boerboel ved at lade den møde, lege med og socialisere blandt andre hunde og dyr allerede fra den er helt lille. På den måde lærer den, at det ikke er alle andre dyr, der udgør en trussel, og at den ikke behøver at være på vagt over for alle. Jævnlige ture i hundeskoven fra hvalps ben og opefter er også oplagt.
Dette faktum gør også, at en Boerboel kan være en udfordring for hundeejere, der mangler erfaring. En Boerboel er nemlig meget territoriel, dominerende og beskyttende, og den kan godt være stædig. Derfor er solid, håndfast hundetræning og klare grænser en nødvendighed. Derudover er det også en god idé at balancere instinktet hos din Boerboel gennem robust og muskelkrævende leg - fx tovtrækning eller agility - hvor den får lov til at bruge sin stærke krop.
Når I får gæster over, som din hund ikke har set før, så er det nødvendigt med en bevidst, rolig introduktion overfor din Boerboel, så den kan føle sig afslappet i selskabet. Den er generelt ikke aggressiv over for mennesker, men hunden er stærk, og du og dine gæster vil hellere vide jer sikre på, at hunden er lige så venligt stemt som resten af jer.
En Boerboel vejer lige så meget som en Grand Danois. Læs mere
Selvom den er mindre i højden og længden. Op til 75 kg for en fuldvoksen han. Årsagen er, at denne race er meget muskuløs, og at dens robusthed har været nødvendig, når den skulle beskytte sin afrikanske farm og landmænd fra Afrikas vilde dyreliv. Læs Mindre
Boerboel-racen uddøde næsten efter verdenskrigene, da man ikke regulerede avlen.Læs mere
En aktiv indsats i 1980’erne fik racen sikret - men Boerboel-racen er stadig relativt sjælden i dag Læs Mindre
Boerboel-racen elsker at trække. Læs mere
Tovtrækning er en fantastisk mulighed og udfordring for dig som ejer, og det giver både dig og hunden mulighed for en aktivitet at hygge jer med. Du vil opleve, at en Boerboel - modsat mange andre hunderacer - rent faktisk kan give dig ægte udfordring, når det kommer til at vinde en tovtrækningskonkurrence. Dog skal du huske at passe på hundens nakke. Læs Mindre
Type Selvom Boerboel’en tjener godt som vagthund, så kan den faktisk påtage sig en lang række forskelligartede opgaver. Derfor karakteriseres den nok bedst som en klassisk arbejderhund.
Motion En Boerboel har et højt aktivitetsbehov, som kan imødekommes med jævnlige gåture og et solidt indhegnet udendørs areal. Derudover gør hundens evner det også oplagt at gå til hundetræning eller agility med din Boerboel - forudsat, at den er blevet socialiseret godt som lille, så den uproblematisk kan omgås andre hunde.
Pelspleje En Boerboel kræver ikke det store, når det kommer til pelsplejen. Den har en kort og tætsiddende pels, og sans for renlighed. En ugentlig børstning er tilstrækkelig. Til gengæld kan en Boerboel godt fælde en god del.
Alder En Boerboel bliver typisk mellem 10 og 12 år gammel.
Hvorfor vælge en Boerboel? Du skal vælge en Boerboel, hvis du gerne vil have en udfordring af en hund, der kan give glæden, indsatsen og kærligheden mange gange igen. Vælg også gerne denne hund, hvis I er en børnefamilie, da både børn og hund får meget glæde og mening ud af hinandens selskab.
Download "Hundeskove i Danmark" appen
Find en hundeskov i dit nærområde baseret på din GPS-position
Interaktivt kort med hundredvis af Hundeskove i Danmark