Akbash

Akbash: En ældgammel race fra Tyrkiet Akbashen er en ganske sjælden hunderace, der oprindeligt stammer fra Tyrkiet. Hvis du er på udkig efter en sjælden hund med rødder, der strækker sig langt tilbage i historien, og som er loyal og intelligent, så kan en akbash måske være hunden for dig. Læs mere

Karaktertræk hos en Akbash

Motion

Børnevenlig

Lydighed

Gøen

Mad

Pelspleje

Akbash

Historie

Akbashen er en næsten 3000 år gammel race, der stammer fra det område, vi i dag kender som Tyrkiet. Dengang blev hunden fremavlet til at bidrage med beskyttelsen af hyrdernes flokke fra rovdyr - dog fungerer den ikke som hyrdehund, men betragter istedet sig selv som en del af flokken.

Hundens navn kommer af et tyrkisk ord, og betyder “hvidt hoved”. Og deres hvide hoved og krop har da også spillet en historisk funktion, da det hjalp dem med at camouflere sig i flokken af får og øvrige dyrehold, som den skulle beskytte. Hunden blev importeret til vesten og den øvrige verden i 1970’erne, og akbashen er den dag i dag Tyrkiets nationalhund

Personlighed

Akbashen er en meget loyal hunderace, der knytter sig tæt til sin familie. Den er mild, kærlig og beskyttende - og særligt beskyttergenet har dybe rødder i de opgaver, som hunden er avlet til at varetage. 

På trods af en akbash’s beskyttergen, så er den ikke specielt aggressiv overfor fremmede. Akbashen har en næse for hvis noget er galt, og det holder den selvfølgelig øje med - og så kan den godt gø lidt, når det banker på døren. Men det plejer at blive ved dét leje. Som vagthund er en akbash altså et ganske fint valg.

Hunden har generelt en uafhængig personlighed. Det kommer til udtryk i hundens behov for at være alene for sig selv en gang imellem. Når hunden går lidt væk, så lad den være, for den har ofte brug for det. Det kommer også familier, der ofte er ude af huset, til gavn - en akbash lider nemlig ikke af separationsangst, og kan sagtens finde ud af at være alene hjemme.

En akbash kan være ganske god til børn. Selvom hunden er mellemstor, så er den en typisk lavenergi-hund, hvilket betyder, at den som regel er ganske rolig - også omkring børn, der gerne vil lege lidt vildt. Hvis det bliver for voldsomt for en akbash vil den typisk trække sig stille og roligt tilbage. Husk selvfølgelig altid at holde hundens leg med børn under kyndigt opsyn.

Træning

En akbash er en intelligent hund, der gerne vil hundetræne. Hunden har brug for en stærk og konsistent ejer, som har øje for hundens behov under træningen. Beløn hunden, når den gør det godt, og hvis der er brug for negativ feedback, så gør det mildt, så hunden ikke ender med at trække sig.

En akbash har, grundet sit stærke flokinstinkt, en tilbøjelighed til at blive ensporet og tunnelsynet, når det handler om socialiseringen. Det kommer praktisk til udtryk i, at hunden simpelthen ikke gider andet selskab end det, den får igennem sin flok. Det gør, at akbashen fremstår ekstremt loyal, men det kan også være et træk, du som træner ønsker at modarbejde en smule. Her er tidlig og kontinuerlig socialisering vejen frem. Sørg for, at din akbash møder så mange andre forksellige hunde og mennesker gennem sin tid som hvalp, og i løbet af opvæksten, som muligt. Facilitér de gode oplevelser - så får du en akbash, der også kan være meget imødekommende overfor fremmede.

Pels og pleje

En akbash kommer altid med en helt hvid pels. Pelsen er særligt fremavlet til at få akbashen til at gå i ét med flokken, som den passer på. Pelsens farve gør det til gengæld også ekstra nemt at spotte, hvis hunden er beskidt og trænger til et bad. Tag hunden i bad efter behov.

Akbashens pels kommer i to lag af moderat længde. Hunden fælder, så det kan være en god idé at børste den en til to gange om ugen for at fjerne gamle pelshår. Sørger du for at holde den ugentlige børstning ved lige, så er det ikke meget pelspleje at varetage yderligere.

Generelt har akbashen ikke brug for jævnlig trimning, da pelsen ikke vokser ustyrligt. Nogle hundeejere trimmer dog deres akbash jævnligt - 1-2 gange om året. Hvis du også gerne vil trimme din akbash, så efterlad ikke pelsen for kort, for så vil hunden hurtigt komme til at fryse, når I går udenfor - særligt i lille, kølige Danmark. Husk, at denne race kommer fra de varmere egne af verden.

3 fun facts om Akbash

Akbashen kan bedst lide at være husets eneste dyr.

Akbashen kan bedst lide at være husets eneste dyr. Læs mere

De kan selvfølgelig godt socialiseres blandt andre dyr, men det falder dem ikke særligt naturligt. Læs Mindre

Akbashen er blevet brugt af amerikanske myndigheder til at beskytte landbrug mod rovdyr.

Akbashen er blevet brugt af amerikanske myndigheder til at beskytte landbrug mod rovdyr.Læs mere

Det er altså ikke kun i Tyrkiet, at denne hunderace har været til praktisk hjælp hos landmændene. Læs Mindre

Akbashen er ekstra tilbøjelig til at blive overvægtig.

Akbashen er ekstra tilbøjelig til at blive overvægtig. Læs mere

Dette træk følger typisk koldblodshundene, der er kendte for deres lave energiniveau. Du kan modarbejde overvægt hos din akbash ved at sørge for at dosere dens fodder i proportionale mængder, og give den lidt længere daglige gåture. Læs Mindre

Fakta om akbash

Type
En akbash er en arbejdshund.

Motion
Akbashen er en lavenergi-hund, hvilket også kommer til udtryk i den lave mængde motion, den har brug for. En til to små gåture om dagen, og adgang til et aflukket udeareal er mere end tilstrækkeligt for denne race.

Pelspleje
Akbashen fælder, så børst den 1-2 gange om ugen for at fjerne skidt og gamle hår. Giv hunden bade efter behov - hundens hvide pels gør det tydeligt hvornår der er behov for det. Jævnlig trimning er typisk ikke nødvendigt, men nogle hundeejere foretrækker en kortere, mere tætsiddende pels på denne race.

Alder
En akbash bliver typisk mellem 10 og 12 år gammel.

Hvorfor vælge en akbash?
Du skal vælge en akbash, hvis du er til en større, rolig og børnevenlig hund, der viser ekstrem loyalitet overfor sin familie - og som i øvrigt har en historie, der går langt tilbage.

Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3580+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position

Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark