Afghansk mynde

Afghansk mynde: Oplev oldtidens elegance Hvis du er ude efter en hund, der trækker rødder tilbage til civilisationens vugge - både tidsmæssigt og geografisk - så kan den afghanske mynde noget, som ingen andre hunderacer kan. Læs med her, og bliv klogere på denne unikke, afghanske hunderace, der ser... Læs mere

Karaktertræk hos en Afghansk mynde

Motion

Børnevenlig

Lydighed

Gøen

Mad

Pelspleje

Afghansk mynde

Historie

Den afghanske mynde hører til blandt de ældste hunderacer i verden, og man mener, at den kan dateres tilbage til før vores tidsregning. DNA-forskere har fastslået, at denne races oprindelse i hvert fald ligger et firecifret antal år tilbage i forhistorien. 

Oprindeligt blev denne race brugt til at hjælpe til i jagten på stort bytte i Afghanistans ørkener og bjerge. Selv større katterovdyr, såsom leoparder, kunne den indhente, nedlægge og fastholde, indtil de afghanske jægere halede ind på dem og assisterede hunden. Den afghanske mynde er særligt vellidt i afghanistan for dens hurtighed og udholdenhed. 

Hundens afghanske navn er Tazi, lånt fra det persiske Tâzi, hvilket groft oversat blot betyder “hunderace”. Den blev importeret til England, og efterfølgende Amerika, i 1925, efter en engelsk officer havde identificeret hunderacen nær Kabul. Året efter, i 1926, blev hunden anerkendt som race i Amerika under navnet “Afghan Hound” - og altså på dansk den afghanske mynde.

Vesten adopterede hurtigt den afghanske mynde som en elegant hunderace, der brillerede som model. Den benyttes dog også i lydighedskonkurrencer den dag i dag, hvor hunden generelt præsterer ganske godt.

Personlighed

Den afghanske mynde kan være en særdeles kælen hunderace, når den stadig er i hvalpestadiet. Efterhånden som den vokser op vil dens egenrådighed og -vilje også blomstre frem, og så vil du opleve, at hunden altså selv vælger hvornår der skal kæles.

Den afghanske mynde kan dog også være meget charmerende og legesyg, og den er ofte drilsk “bare fordi”. Mange ejere af denne race fortæller, at den kan lide at stjæle ting, der ligger i nærheden af dig for at starte en leg. 

 

Hunden er loyal og venlig, og er generelt en meget kærlig familiehund, som I vil kunne få meget ud af. Når det er sagt, så er hunden også sin egen på andre udvalgte punkter. Et godt eksempel at fremhæve her er, når der kommer gæster i huset. Modsat mange andre hunderacer bliver en afghansk mynde sjældent påvirket synderligt af fremmedes tilstedeværelse. Ja, det kan ligefrem virke fornærmende, når hunden virker til helt og holdent at ignorere, at der er gæster tilstede. En afghansk mynde egner sig selvfølgelig heller ikke som vagthund af disse årsager.

Træning

En afghansk mynde er generelt meget selvstændig som voksen, og det vil komme til udtryk når du træner den. Den er svær at lokke, selv med mad, og den besidder ikke et særligt stort pleaser-gen overfor sine ejere. Nogle gange vil denne hunderace simpelthen nægte at adlyde, og det sker altså også for selv de bedste, når en afghansk mynde skal præstere i konkurrencer. Til gengæld er denne hunderace også kendt for at kunne udkonkurrere mange andre hunde - når den altså selv bestemmer sig for, at det er dét, der skal ske.

Jo, træningen af en afghansk mynde kan godt være besværlig, men det betyder selvfølgelig ikke, at det er umuligt. Undgå at håndtere hunden for hårdt - det får den blot til at trække sig. Vær blid, venlig og tålmodig, og husk blot, at der bare findes tidspunkter, hvor det er umuligt at få hunden til at samarbejde. Så skal du blot prøve igen i morgen.

Pels og pleje

Den afghanske mynde er særligt kendt for sin karakteristiske, elegante pels, der bølgende flyder nedad og omslutter hundens slanke krop. Pelsen er oprindeligt fremavlet hos den afghanske mynde for at kunne sikre en god kropstemperatur for hunden i Afghanistans barske klima med meget svingende temperaturer. 

Det siger sig selv, at denne hunds pels gør det nødvendigt med ordentlig og solid pelspleje. Når pelsplejen er gjort rigtigt, så giver det til gengæld en hund med et udtryk, der ikke finder dets lige blandt andre hunderacer.

Bortset fra på hovedet, så er hele hundens krop dækket til med et tykt lag af silket pels. Pelsen er generelt fin og tynd, og derfor filtrer den sig også let sammen. Med denne race kan det være nødvendigt med daglig børstning for at undgå, at pelsen bliver ét stort filtværk. Hunden skal også jævnligt i bad, da dens pels er en naturlig opsamler af skidt og støv fra jorden. 

Rigtig mange ejere vælger også at hyre en professionel pelsplejer til denne hunderace for at holde pelsen i god stand. Vedligeholdelse af pelsen på en afghansk mynde er tidskrævende og svært - det er i hvert fald ikke en opgave for begynderen. Men det kan læres, og hvis du er villig til at lægge meget tid og energi i det kan den daglige pelspleje også blive til en dejlig, hyggelig stund mellem dig og hunden.

3 fun facts om Afghansk mynde

Den afghanske mynde har en lav smertetærskel.

Den afghanske mynde har en lav smertetærskel. Læs mere

Den kan ofte virke pivet eller hvalpet, hvis noget gør blot en smule ondt på den. Læs Mindre

Den afghanske mynde nyder samvær med andre hunde af samme race.

Den afghanske mynde nyder samvær med andre hunde af samme race.Læs mere

Du kan derfor drage fordel af at opsøge fællesskaber med andre hundeejere, der også har en afghansk mynde. Læs Mindre

Den afghanske mynde er stærk og stædig.

Den afghanske mynde er stærk og stædig. Læs mere

Den blev ofte brugt af sine afghanske forfædre til at bistå i jagten på andre rovdyr - bl.a. leoparder. Læs Mindre

Fakta om den afghanske mynde

Type
Den afghanske mynde er en jagthund.

Motion
Den afghanske mynde kan godt lide at være indenfor med resten af familien. Nårdet er sagt, så har de også behov for daglig motion - en gåtur eller to om dagen i snor, samt adgang til et aflukket område udenfor derhjemme, er mere end rigeligt for denne race. Husk dog, at hegnet i din have skal være højt, sikkert og stabilt - den afghanske mynde er en fantastisk udbryderkonge, og den kan være ekstremt svær at fange, når den først løber frit.

Pelspleje
Den afghanske mynde kræver meget pelspleje. Du skal være villig til at tage den jævnligt i bad, og børste pelsen grundigt igennem dagligt (og dét er altså tidskrævende). Mange ejere vælger at hyre en professionel pelsplejer til denne race.

Alder
En afghansk mynde bliver typisk mellem 10 og 12 år gammel.

Hvorfor vælge en afghansk mynde?
Du skal vælge en afghansk mynde, hvis du vil have en hund med ælgamle rødder og et elegant, karakteristisk udseende - og hvis du ikke har noget imod at investere masser af tid, energi og penge i vedligeholdelsen af hundens pels.

Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3580+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position

Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark