Berner Sennen

En Berner Sennen er avlet op til en ægte arbejdshund, og har i hundredvis af år tjent sin bedste ven, mennesket, i de schweiziske alper med de daglige gøremål på gården. Denne race har en rolig grundindstilling, og den er ganske frygtløs. En Berner Sennen er meget intelligent, og den trives med opga... Læs mere

Karaktertræk hos en Berner Sennen

Motion

Børnevenlig

Lydighed

Gøen

Mad

Pelspleje

Berner Sennen

Berner Sennen: Din store bedste ven, der kan det hele

Hvis du er en erfaren hundeejer, der leder efter en stor ven med masser af personlighed, legesyge og ro på samme tid, så kan det være, at en Berner Sennen er noget for dig.

Denne race er avlet som en ægte arbejderhund, der tjener sine menneskevenner med alt det, der kræver sved - og mere til. Den er velegnet som hyrdehund, vagthund, snuse- og drivjagthund samt til træk - og ja, så bruges den endda også som udstillingshund. Hvis der fandtes en vaskeægte amfibiehund, der er i stand til at tilpasse sig, så er det en Berner Sennen.

En Berner Sennen, der er opdraget godt, har en rolig og afslappet grundindstilling, og er ikke bange for meget. Dog har den en tendens til at gø højt - både når der kommer gæster, men også når der blot sker noget, den i øvrigt vil gøre dig opmærksom på. Men at den til tider kan være ganske højlydt gør ikke, at den fralægger sig sin venlige indstilling - tværtimod er det ofte blot et udtryk for begejstring, eller en almen gøren-opmærksom-på-ting fra en stor hund. Dog er det, med denne race som med alle, selvfølgelig en nødvendighed med tidlig socialisering - især da hundens størrelse og vægt gør, at vild adfærd medbringer en større risiko for utilsigtede skader.

Venlighed og trofasthed er en Berner Sennens varemærke - og den kan godt give associationer til det, som mange forbinder med en hyggelig “bamse-bjørn”. Den er god til børn med sit rolige og forsigtige væsen - dog skal små børn kun lege med hunden under opsyn, da en hund af dennes størrelse godt kan komme til at skubbe et lille menneske rundt. Alligevel kan man også have masser af aktiv sjov med denne hund, for den er ikke bleg for en tur i haven med et godt stykke legetøj og en, der vil kaste.

En Berner Sennen har behov for et vist aktivitetsniveau. Særligt godt vil det være, hvis den har adgang til et aflukket udeareal, hvor den kan lege og løbe rundt. Derudover har en Berner Sennen også et udtalt socialt behov. Den kan bedst lide at være sammen med familien. Som med andre hunderacer vil denne race være disponeret for at udvikle destruktiv adfærd, hvis dens aktivitets- eller sociale behov ikke mødes. Med en hund af denne størrelse kan skaderne på dine indendørs ting være betydelige i sådanne tilfælde, da den kan udvikle dårlige vaner - fx overdreven gøen, tyggen, kradsen eller graven af huller i haven.

Gør det til en vane at give din Berner Sennen opgaver
Din Berner Sennen er ikke blot avlet til rent fysisk at kunne tage sig af praktiske opgaver - mentalt er den også klar på, såvel som disponeret til, at påtage sig udfordringer, som den kan løse i løbet af hverdagen.

Denne race har en lang historik med flere forgreninger, men blandt dens tætteste forfædre finder man lignende hunderacer, der i tusinder af år i de Schweiziske alper har arbejdet vidt og bredt, og med mange opgaver. Her blev de brugt til at hjælpe med at holde sammen på fåreflokken, til at trække vogne, til at jage ubudne gæster i form af rovdyr væk og som vagthund. Hunden er vældig stærk, alsidig og praktisk orienteret, og nyder at holde øje, arbejde og hjælpe til med de daglige gøremål.

Hvis du starter tidligt kan du allerede fra hundens hvalpetid begynde at lære den at tage del i din husholdnings praktiske opgaver. Det kan fx være at hente avisen (bare du aftaler med postbuddet, at vedkommende smider den i indkørslen), at gå ud med skraldeposen, eller at trække en vogn med dit barn - ja, kun fantasien sætter grænser for hvad du kan lære din Berner Sennen. Tænk på hvordan du bruger dens styrke og evne til at fokusere.
På grund af sin store, mentale kapacitet har en Berner Sennen også et stort behov for socialisering. Som voksen hund er en Berner Sennen generelt rolig og balanceret - men det kræver altså, at den er blevet socialiseret og stimuleret tidligt, grundigt og jævnligt. Det betyder eksponering overfor mange forskellige mennesker, lugte, lyde og sanseoplevelser generelt - mens de er unge. De passer derfor naturligt godt i hjem, der er velbesøgte. Derudover kan jævnlige ture til forskellige destinationer udenfor, eller fx i hundeskoven, være oplagt med denne race.

3 fun facts Om Berner Sennen

Denne hunderace blev oprindeligt fremavlet

Denne hunderace blev oprindeligt fremavlet Læs mere

(eller opdaget) i området omkring Bern, hvorfor hunden da også bærer sit karakteristiske navn. Læs Mindre

Racen var tæt på at uddø i slutningen af 1800-tallet

Racen var tæt på at uddø i slutningen af 1800-talletLæs mere

og fandtes dengang kun i dalene omkring de Schweiziske alper. En schweizisk geolog, Dr. Albert Heim, identificerede hunderacen som en sjælden slags, og påtog sig opgaven om at udbrede den. Det lykkedes Dr. Heim at udbrede racen over store dele af Europa. Læs Mindre

De hvide markeringer på hundens næse, bryst og ryg har særlig betydning for racen.

De hvide markeringer på hundens næse, bryst og ryg har særlig betydning for racen. Læs mere

Tommelfingerreglen er, at en hvid markering gerne skal danne en fin hestesko rundt om den våde del af hundens næse. Derudover har mange af denne races hunde også et hvidt “kors” (et såkaldt “Schweizer-kors”) spændt ud over brystkassen. Sidst kan nævnes et hvidt “Schweisisk kys” - en markering, som mange af denne races hunde har i nakken. Læs Mindre

Fakta om Berner Sennen

Type
En Berner Sennen er en all-round arbejdshund, der kan tilpasse sig mange forskellige opgaver.

Motion
En Berner Sennen har behov for meget motion. Det er oplagt at give den adgang til et stort, aflukket udeareal derhjemme.

Pelspleje
En Berner Sennens pels kræver ugentlig børstning, og den fælder meget. Du skal derfor være forberedt på at bruge 30-60 minutter om ugen på pelspleje.

Alder
En Berner Sennen bliver typisk mellem 6 og 10 år.

Hvorfor vælge en Berner Sennen?
Du skal vælge en Berner Sennen, hvis du er en erfaren hundeejer, der ønsker en stor familiehund, som kan varetage mange forskelligartede opgaver - enten i dit hjem, eller til træning.

Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3580+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position

Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark