Alano Espanol

Alano Espanol: Den spanske molosser-hund Med en alano espanol får du en dominerende hunderace, der har spanske rødder langt tilbage i tiden. Den kræver en stærk ejer. Men hvis du er klar på opgaven, og hvis du er villig til at lægge meget energi i hundens opdragelse, træning og socialisering, så... Læs mere

Karaktertræk hos en Alano Espanol

Motion

Børnevenlig

Lydighed

Gøen

Mad

Pelspleje

Alano Espanol

Historie

Alano espanol’en er en meget gammel hunderace, der ikke stammer fra andre kendte racer. Alano espanol’en danner et racemæssigt grundlag for mange af de andre hunderacer, der i dag også er vældig populære - fx Grand Danois eller Dogue de Bordeaux.

Hunden blev bragt til Spanien via det iranske alaner-folk, da de invaderede den iberiske halvø i år 406 e.Kr. Hunden blev hurtigt spredt til andre dele af Europa, men det var alligevel kun i Spanien, at hunden formåede at klare sig op til den dag i dag. Alano espanol blev ofte brugt til at deltage i tyrefægtninger og -kampe, men racen mistede sin popularitet da dens deltagelse i disse blev gjort ulovlig i 1883. 

I flere perioder siden dengang har man arbejdet udførligt for at opspore racen igen, og få den udbredt. I 1980’erne fandt man en population på godt 300 stk. i en af Spaniens nordlige dale. Her hjalp de til med at passe køerne i områdets landbrug. De bedste af dalens alano espanol blev herfra brugt til at avle racen videre. 

I dag er den mere udbredt, men stadig relativt sjælden. Racen bruges stadig primært til at hyrde køer og som jagthund, men den egner sig også ganske fint som vagthund samt i politiarbejde. 

Personlighed

Alano espanol’en er en stærk og dominerende hund. Samtidig er den også særligt kendt for at lade sig kontrollere ganske pænt af sin ejer, hvis den er opdraget og trænet godt. Hunden er nemlig meget lydig. Det er fantastisk godt i dag - og historisk set har man også udnyttet hundens lydighed til at lade den kaste sig i kamp med tyren i ringen.

En alano espanol har et ganske stabilt temperament. Den finder sjældent behov for at give lyd fra sig, og den tager de fleste situationer med en ophøjet ro. Hunden er ikke aggressiv. Hvis den fornemmer fare kan den dog blive meget beskyttende, og den er kendt for i sådanne situationer at angribe uden varsel.

Racen er avlet til at fungere godt i større grupper, og derfor nyder den generelt også selskab fra andre hunde. Den kan lide at lege, løbe rundt og drille, og generelt bare have det sjovt. En alano espanol lægger sjældent op til konfrontationer med andre dyr, men bliver den udfordret af andre bakker den ikke tilbage.

Træning og aktivitet

En alano espanol kræver en stærk, tydelig og dominerende ejer, som forstår sig på hundens instinktive adfærd. Ejeren skal arbejde aktivt for at opnå en status som flokleder - det er forudsætningen for succes med denne race. Når denne status er opnået, så vil alano espanol’en automatisk følge efter, og adlyde ordrer. Det kræver selvfølgelig godt kendskab til og velbevandrethed i kærlige men tydelige opdragelsesmetoder. Det siger næsten sig selv, at en alano espanol ikke er for nye hundeejere.

En alano espanol er en arbejdshund, og kommer fra naturens side med energien til at udføre en dags arbejde - hver dag. Du kan altså med fordel, hvis du bor på landet, inkludere denne hund i dagens gøremål. Den vil gøre en ære i at hjælpe så godt til, som den kan.

Hvis en alano espanol ikke aktivt bruges som en arbejdshund, men istedet som familiens kæledyr, så skal den have masser af daglig motion. Mindst tre gode gåture hver dag, og gerne hvor en af dem er længere, og hvor hunden har mulighed for at løbe frit - enten i en hundeskov, på en hundestrand eller på marken, hvis familien ejer sådan en.

Hunden er en udehund, og den trives bedst hvis den kan være udenfor det meste af tiden. Faktisk er det ikke unormalt for de spanske ejere af en alano espanol, at de lader hunden sove udenfor om natten - uanset vejret. Hunden nyder det, og kan tåle al slags vejr.

Pels og pleje

En alano espanol har en kort, tætsiddende pels, og kræver ikke det store i pelspleje. En gang imellem vil en børstning af hunden hjælpe med de løstsiddende hår i pelsen, så de ikke sætter sig i dine møbler. Hunden fælder nemlig meget. Til gengæld skal denne race også helst være ude det meste af tiden, så den kommer naturligt til at tabe det meste af det overskydende fra pelsen udenfor. 

En alano espanol skal også kun bades en gang imellem, da bade fjerner de naturlige olier i hundens hud. Hold selvfølgelig øje med hvornår hunden er blevet så beskidt, så badet ikke længere kan udskydes.

 

3 fun facts om Alano Espanol

En alano espanol har et ekstremt kraftigt bid.

En alano espanol har et ekstremt kraftigt bid. Læs mere

Hundens bid udnyttes især af jægere, da den er fantastisk god til at holde byttet fast. Lige så god som den er til at bide, lige så god er hunden også til at slippe igen, med det samme den bliver bedt om det - et træk, der sjældent ses hos en hund af denne størrelse og styrke. Læs Mindre

Poterne på en alano espanol er større end andre hundes af samme type.

Poterne på en alano espanol er større end andre hundes af samme type.Læs mere

Dette træk giver denne race et godt greb, og en evne til at accellerere hurtigere. Læs Mindre

En alano espanol er fantastisk god til at klatre i træer.

En alano espanol er fantastisk god til at klatre i træer. Læs mere

Mange beskriver dem næsten som katte-agtige, når de med stor agilitet kaster sig op i træerne, hvis de bliver bedt om det. De kan derudover også hoppe rigtig højt. Læs Mindre

Fakta om en alano espanol

Type
En alano espanol er en arbejdshund.

Motion
Denne race kræver meget motion. Hvis den ikke har sit faste liv udenfor i dagligt arbejde på gården eller i landbruget, så er tre daglige gåture et must. Her skal en gerne være hvor hunden kan løbe frit. Derudover skal hunden have adgang til aflukkede udearealer - her vil den typisk gerne være det meste af dagen.

Pelspleje
En alano espanol kræver ikke det store i pelspleje. Børst den en gang om ugen eller en gang hver anden uge. Hunden fælder, men skal gerne smide det meste når den er udenfor. Bad efter behov.

Alder
En alano espanol bliver typisk mellem 11 og 14 år gammel.

Hvorfor vælge en alano espanol?
Du skal vælge en alano espanol, hvis du ønsker en hund, der kan bidrage i dit daglige liv og arbejde derhjemme udenfor. Her vil den være ideel - og i øvrigt også som en fantastisk god familiehund, og som en god, loyal ven.

Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3580+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position

Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark