Cairn Terrier

En Cairn Terrier hører til terrier-familien, og har derfor også et indgroet instinkt for at grave, gø og jage. Men Cairn Terrieren hører også til blandt de mest lydige og lærenemme terrier-hunde, og denne hund finder du ofte repræsenteret i lydigheds- eller agilitykonkurrencer. Den er en fantastisk... Læs mere

Karaktertræk hos en Cairn Terrier

Motion

Børnevenlig

Lydighed

Gøen

Mad

Pelspleje

Cairn Terrier

Cairn Terrier: Den skotske skadedyrsbekæmper

Hvis du leder efter en elskværdig hund, der let kan finde sin plads som en fast del af familien, og som samtidig kan hjælpe dig med at holde køkkenhaven fri for skadedyr, så kan det være, at en Cairn Terrier er noget for dig.

Denne hunderace er kendt for mange af de træk, der generelt kendetegner terrier-hunde: den er stædig, uafhængig, energisk og en ivrig graver. Og så kan den selvfølgelig også give godt med lyd fra sig. Den er fremavlet i Skotland på Skye-øen, og har mere end 200 års historie bag sig. Dengang tjente den som en ledsager til landmændene, der havde brug for en lille, hurtig og adræt hund, der kunne jage og nedlægge de skadedyr, der uberettiget nød godt af og mæskede sig i rigdommene på marken.

I dag er Cairn Terrieren dog i højere grad kendt for at holde deres haver fri for fugle og andet småt, der skulle finde på at betræde jorden uden for hundens hus. En Cairn Terrier har et ivrigt jagtinstinkt, og den skyr ingen muligheder for at stikke i en spurt efter naturens dyr - uanset hvor små eller store disse så skulle være. Cairn Terrieren er nemlig en selvsikker race, der måske ser sig selv som lidt større end den egentlig er. Husk derfor snoren, når du skal ud med den.

Som familiehund er denne race også særdeles velegnet i de fleste hjem. Den trives med meget opmærksomhed, og den har brug for at være så meget sammen med de øvrige familiemedlemmer som muligt. Derfor bør den også gives opmærksomhed, når I er hjemme - og have masser af legetøj, til når alle er ude af døren. Den kan nemlig godt komme til at kede sig, når selskabet ikke er der til at underholde den. I værste tilfælde vil kedsomhed for en Cairn Terrier udfolde sig i destruktiv adfærd, og hvis ikke den har rigeligt med legetøj vil det gå ud over husets inventar.

En Cairn Terrier er sjov og underholdende, og den elsker særligt at lege med børn, som den som regel har meget tålmodighed med. Dog skal du huske altid at holde små børn under opsyn, når de leger med en Cairn Terrier, som med enhver anden hunderace.

Gode muligheder for træning

Der er næsten ikke det, som en Cairn Terrier ikke kan lære. Denne race er nemlig meget intelligent og sensitiv, hvilket er en sjælden kombination for terrier-hunde. Det gør, at den er meget opmærksom på dig og dine signaler, og den er ivrig efter at gøre hvad du beder den om. Det gør til gengæld også, at Cairn Terrieren er ekstra følsom overfor hård irettesættelse. Du bør derfor, når du træner denne hund, være blid og positivt stemt i enhver kontekst.

Givet ordentlig træning kan du lære denne hund et ubegrænset antal af tricks og kommandoer at kende. At en Cairn Terrier er så lærenem gør også, at den ofte er repræsenteret i agility-konkurrencer. Dog kan terrier-instinktet også overtage, selv for en Cairn Terrier, og du vil af og til se, at denne hund pludselig og helt uventet slår over i at gø, grave, løbe vildt omkring og jage andre dyr. God og solid træning kan minimere denne type adfærd, men du kan aldrig helt slippe for den med en Cairn Terrier. Det sidder instinktet for dybt i hundens gener til.

Under træning såvel som i dagligdagen er det vigtigt, at Cairn Terrieren finder ud af, at du er floklederen. Hvis det ikke fremstår tydeligt for den tager den selv lederskabet, og så vil du opleve, at det bliver svært at lære den noget. Giv hunden faste rammer og en fast, kærlig stemme - så vil du opleve, at den indordner sig dine ønsker det meste af tiden.

3 fun facts om Cairn Terrier

Cairn Terrieren er nok lille, men den tror selv, at den er kæmpestor.

Cairn Terrieren er nok lille, men den tror selv, at den er kæmpestor. Læs mere

Når den møder hunde eller andre dyr, der er større end den selv, puster den sig op, og spiller op til de store - også i situationer, hvor det potentielt kan udvikle sig til noget, der er lidt farligt for Cairn Terrieren. På dette punkt er hunden frygtløs - og nok også nogle gange lidt dumdristig. Læs Mindre

Cairn Terrieren er en god, stabil vagthund.

Cairn Terrieren er en god, stabil vagthund.Læs mere

Selvom skræmme-effekten af Cairn Terrierens gøen ikke er den største, så skaber den opmærksomhed, når der kommer gæster til huset. Dog er den ikke aggressiv - når gæsterne er kommet indenfor står den altid forrest i køen til at give dem en hjertelig varm velkomst. Læs Mindre

I The Wizard of Oz-filmen er hunden, der hedder Toto, spillet af en Cairn Terrier.

I The Wizard of Oz-filmen er hunden, der hedder Toto, spillet af en Cairn Terrier. Læs mere

Det er nok den mest populære Cairn Terrier i historien. Ejeren af denne hund er Carl Spitz, og han blev betalt 125 dollars (omkring 850 kr. per 2022) om ugen for hundens medvirken i filmen. Hunden spillede i øvrigt flere filmroller i løbet af sit liv. Den blev 11 år gammel. Læs Mindre

Fakta om din Cairn Terrier

Type
En Cairn Terrier er en terrier-hund. Racer, der tilhører terrier-gruppen af hunde, er særligt kendte for at besidde bestemte kendetegn - fx uafhængighed, stædighed og en stor kærlighed for at grave og gø.

Motion
En Cairn Terrier skal, ligesom med alle andre terrier-hunde, have masser af motion. Mindst én daglig gåtur, samt adgang til et aflukket udeareal, er en nødvendighed.

Pelspleje
En Cairn Terriers pels er nem at holde. Du kan nøjes med at børste den mildt igennem en gang om ugen, og give den bad efter behov. En gang imellem skal hundens pels dog trimmes ned, hvis den ikke skal blive for lang.

Alder
En Cairn Terrier bliver typisk mellem 12 og 15 år gammel.

Hvorfor vælge en Cairn Terrier?
Du skal vælge en Cairn Terrier, hvis du ønsker en lille, energisk og følsom familiehund, der elsker at lege, og som samtidig er nem at træne - både når det kommer til opdragelse og når det gælder tricks.

Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3580+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position

Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark