Dalmatiner

Dalmatineren er en kendt hunderace - mest kendt for sit karakteristiske udseende med sorte pletter på sin hvide pels. Hunden er en selskabshund, men er op igennem historien blevet brugt til mange forskellige ting - bl.a. som jagthund, vagthund, rottefænger, blinde-ledsager, osv. I dag er hunden et f... Læs mere

Karaktertræk hos en Dalmatiner

Motion

Børnevenlig

Lydighed

Gøen

Mad

Pelspleje

Dalmatiner

Dalmatiner: Den plettede hund, som alle kender

Hvis du ønsker dig en selskabshund, som er stor, karakteristisk, menneskekærlig og som alle i selskabet uden tvivl kender til, så skal du overveje en Dalmatiner.

Denne hunderace er nok bedst kendt fra den populære Disney-film, 101 dalmatinere. I denne film følger man en Dalmatiner-hund og dens ejer, der begge forsøger at få stoppet Cruella de Ville’s forsøg på at pelse de mange søde, små Dalmatiner-hvalpe. Dalmatinerhundene i denne tegnefilm er personliggjort på en måde, der læner sig tæt op ad den personlighed, Dalmatineren som race også besidder i virkeligheden.

Først og fremmest er Dalmatineren utrolig legesyg. Den elsker at lege, og udgør derfor en fantastisk kompagnon til barnet, der både har tiden og energien til at køre den træt. Og hvis det lykkes at køre Dalmatineren træt - ja, så er det et mirakel. Den har nemlig en energi uden sidestykke.

Derudover er der mange Dalmatiner-ejere, der beretter om, at deres hund virker meget personlig - ja, nærmest menneskelig, i sit udtryk og sin adfærd. Hunden er ganske intelligent, og du kan lære din Dalmatiner meget. Derudover har den en god sans for humor - og så kan den også finde ud af at smile. 

Dalmatinerens smil er særligt berømt, da det både er med opadvendte mundvige, der virker indbydende og hyggeligt, men også nogle gange med tænder, hvilket mest af alt minder om aggressiv adfærd. Er er det vigtigt at kunne skelne mellem hvilket humør din hund udtrykker. Hvis din Dalmatiner også smiler med tænder, så er det vigtigt, at du så tidligt som muligt lærer at forstå forskellen i din hunds udtryk. Hvis du misforstår hundens knurren som et smil, så kan det godt ske, at den snapper eller bider.

Træning af din Dalmatiner

Dalmatineren er både en hund med høj intelligens og et stort aktivitetsbehov. Derfor vil både du og hunden få meget ud af hundetræning - og begynd gerne allerede træningen så tidligt som muligt i hundens liv, så får den det meste ud af det.

En Dalmatiner er en følsom hund. De responderer ikke på en god måde, hvis man bruger en for hård hånd, eller har en hård tone overfor dem. Alligevel skal man gerne være håndfast og konsistent, når man træner med dem. Det kan være en hårfin balance at finde. Brug derfor gerne lidt tid på at eksperimentere blidt frem og tilbage for at finde ud af hvordan din Dalmatiner modtager din respons under træningen. Og så bør du selvfølgelig sørge for at have lommen fyldt op med godbidder, så du kan belønne din hund.

Hvis du træner din Dalmatiner godt, så kan du lære den næsten alt. Det er ikke bare pga. hundens karakteristiske udseende, at den er blevet brugt i cirkusser i vid og bred udstrækning. Derudover er Dalmatineren meget atletisk, og agility-træning og -konkurrence passer den rigtig godt.

Dalmatinere er store, og kan i positur og temperament godt minde om enten arbejdshunde eller vagthunde. Dog hører de under kategorien som selskabshunde - og det er ikke noget tilfælde. Dalmatineren er nemlig, udover at være dejlig selskabelig og velkommende over for husets gæster, også meget afhængig af familiens selskab. Det lader sig komme positivt til udtryk i dens konstante opsøgen, legesyge og “snakken”. 

Men desværre er Dalmatineren også kendt for at have et udpræget problem med separationsangst. Tidlig træning af hundens evne til at være alene kan være en nødvendighed, da det pga. hundens størrelse ikke altid passer godt ind, hvis man skal have den med sig overalt. Og hvis man endelig er en familie hvis rutine gør, at hunden skal være alene mange timer dagligt, så kan det være, at man skal overveje en anden race end en Dalmatiner. 

Sidst lidt om hundens børnevenlighed. Er en Dalmatiner børnevenlig? Svaret på dette spørgsmål afhænger af hvordan du vinkler det. På den ene side er Dalmatineren nemlig børnevenlig af sind - altid glad, klar på at lege og utrolig sjælden aggressiv. På den anden side er Dalmatineren jo af en vis størrelse, og dens størrelse - koblet med hundens energiniveau, der godt kan udtrykkes med en ret høj intensitet - gør, at Dalmatineren godt kan være for voldsom for mange, og særligt mindre børn. Uanset hvad skal du selvfølgelig altid sørge for at holde børnene under opsyn, når de leger med Dalmatineren.

3 fun facts om Dalmatiner

Omkring 23% af Dalmatinere fødes døve på det ene øre.

Omkring 23% af Dalmatinere fødes døve på det ene øre. Læs mere

Det er en kronisk ting med Dalmatinere - de har det med enten at have tidlige problemer, eller få problemer med hørelsen løbende. Det kan derfor være en god idé, hvis du får anskaffet en Dalmatiner, at få tjekket hundens hørelse hurtigst muligt. Hvis dens hørelse er nedsat på det ene øre bør du vænne dig til helt fra starten at skulle gentage beskederne over for den - og så er det selvfølgelig altid godt at tale højt og tydeligt. Læs Mindre

Dalmatinere fælder utroligt meget.

Dalmatinere fælder utroligt meget.Læs mere

Hvis du ikke børster den ugentligt, så sidder dens hår hurtigt alle steder i huset. Vær derfor ikke nærig eller tilbageholdende, når det kommer til køb og brug af børsten. Læs Mindre

Dalmatinere er en alsidig hunderace, der gennem historien er blevet brugt til mange ting.

Dalmatinere er en alsidig hunderace, der gennem historien er blevet brugt til mange ting. Læs mere

Hundens oprindelse er ukendt, men man ved, at den har rejst rundt med Rumæner-nomader, hvor den sandsynligvis bl.a. har deltaget i cirkus-aktiviteter. Derudover har Dalmatineren tjent som vagthund, jagthund, apporter, hyrde, blinde-vejleder, rottefænger og meget mere. I dag karakteriserer man blot denne hunderace som en selskabshund. Læs Mindre

Fakta om Dalmatineren

Type
Dalmatineren er en selskabshund - men oprindeligt er den også blevet brugt som jagthund, cirkushund, blindevejleder, mm.

Motion
En Dalmatiner er en meget aktiv hund, og har derfor behov for flere, solide gåture hver dag. Den trives også, hvis den har adgang til et aflukket udeareal, hvor den kan lunte rundt og få brugt noget energi.

Pelspleje
Dalmatinerens pels kræver ikke den store pleje, men den skal børstes jævnligt. Racen fælder nemlig rigtig meget.

Alder
En Dalmatiner bliver typisk mellem 13 og 16 år gammel.

Hvorfor vælge en Dalmatiner?
Du skal vælge en Dalmatiner, hvis du gerne vil have en hund med stor personlighed, energi, legesyge og et solidt behov for fællesskab. Til gengæld får du en fantastisk glad og følsom familiehund, der elsker at være i nærheden af alle familiens medlemmer, og deltage i alle familiens aktiviteter.

Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3530+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position

Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark