Basenji

Basenjien er en gammel afrikansk avl, der er kendetegnet ved sin store energi og sit karakteristiske udseende. Man siger om en Basenji, at den aldrig gør - og selvom det måske ikke er helt sandt, så er denne hunderace meget lydløs. Den er en fantastisk familiehund, der dog også nyder at gå sine egne... Læs mere

Karaktertræk hos en Basenji

Motion

Børnevenlig

Lydighed

Gøen

Mad

Pelspleje

Basenji

Basenji: Hunden fra Afrika, der aldrig gør 

En Basenji er for dig, der er til den energiske hund, der dog ikke smitter sine omgivelser med et alt for højt lydniveau.

Man skal selvfølgelig ikke tage fejl af den ovenstående beskrivelse. Vistnok er en Basenji kendt som hunden fra Afrika, der aldrig gør - men det betyder selvfølgelig ikke, at det er fysisk umuligt for en Basenji at give lyd fra sig. Og dog, hvis du leder efter en hunderace, der er kendt for ikke at have et skingrende højt lydniveau, så er Basenjien et godt valg.

Basenjien er af en meget gammel avl, og det kan være derfor, at den ikke gør. De tidligste mennesker, der anvendte hunde i jagten, ville nok have foretrukket hunde, der kunne holde et lavt lydniveau. Racen blev opdaget lokalt i Congo i det 19. århundrede, hvor den lokale befolkning brugte hunden til jagt - den er særdeles god til at jage vildt i befolkningens fælder, til at bære læs samt til at advare om øvrige dyr, der sniger sig ind på flokken.

Basenjien er en energisk udbryderkonge
Basenjien er kendt for at have en personlighed, der på en og samme tid respekterer flokken som familie, men som også holder sin egen selvstændighed og lyst til at udforske og gå på opdagelse i hævd.

Basenjien er nemlig ikke racen, som man kan gå med uden at have den i snor. Og vil du gerne kunne lukke den udenfor uden opsyn, så brug en komplet aflukket hundegård - en indhegnet have er typisk ikke nok. For det første kan den både springe og grave, og gør det gerne for at komme ud på den anden side. For det andet skaber det hurtigt frustration og udbryderlyst for en Basenji, hvis den efterlades alene udenfor - uden resten af sin flok. Og sidst, men ikke mindst, så har Basenjien en meget stærk jagt-drift.

En Basenji kræver masser af motion, opmærksomhed og energi - og hvis du ikke giver dem et afløb for energien, så kan de blive destruktive, eller finde andre måder at brænde energien af på. Til gengæld er hunden ikke krævende, når det kommer til pleje. Pelsen er kort og fin, og markerer Basenjiens flotte form og muskulatur. Hunden fremstår rank og stolt, både i dens fysiske fremtoning såvel som med dens personlighed.

Basenjien viser sig fra sin bedste side, hvis den er det eneste kæledyr, der går frit rundt i hjemmet. Hundens jagtinstinkt kan ellers overtage husfreden, hvis du er uheldig. Og skal du endelig have andre dyr i hjemmet sammen med din Basenji, så sørg hellere for, at Basenjien kender de andre dyr fra hvalps ben af. Det gør det nemlig lettere for den at håndtere.

Basenjien er svær at træne, og er nemmest at håndtere i situationer, der naturligt spiller bold op ad dens jagt- og løbe-instinkter. Basenjien har overlevet i tusindvis af år ved at tænke selv, og den finder kun lidt behov for at lystre menneskers befalinger. Du kan sagtens lære den ting med de rette belønninger - men du vil stadig erfare, at den i sidste ende selv beslutter sig for hvornår den vil lystre dig. Du vil få de bedste erfaringer med tidlig træning og socialisering af hunden.

 

3 fun facts Om Basenji

En Basenji bruger sin synssans i større grad end andre hunderacer.

En Basenji bruger sin synssans i større grad end andre hunderacer. Læs mere

selvom lugtesansen selvfølgelig stadig er den primære. Du vil opleve, at din Basenji er en meget opmærksom hunderace, der særligt har sans for bevægelse i omgivelserne. Hvis buskens blade ryster, så kan du være sikker på, at den har din Basenjis interesse. Læs Mindre

En Basenji, der er god til at gå på jagt, blev i visse afrikanske stammer værdsat mere end en hustru.

En Basenji, der er god til at gå på jagt, blev i visse afrikanske stammer værdsat mere end en hustru.Læs mere

Dette var ikke bare grundet hundens gode jagtevner, men også særligt pga. hundens ressourcestyrke og intelligens. Læs Mindre

Basenjien er kendt for sin intelligens.

Basenjien er kendt for sin intelligens. Læs mere

Den er beregnende, og vil typisk forsøge sig at opnå det, den har for, ad flere forskellige veje indtil den lykkes. Hvis du fx har mad på bordet, som Basenjien gerne vil sætte tænderne i, så kan du altså komme til at observere flere forskellige cirkusstykker, som hunden kan finde på at gøre for at finde ud af hvordan den kommer derop. Det er sjovt at se, at hunden virkelig har sin helt egen personlighed, der på denne måde kan komme til udtryk i hverdagen på for den observante ejer. Det kan også være en stor del af charmen ved at få en Basenji. Læs Mindre

Fakta om Basenjien

Type
Basenjien er en lille, afrikansk hund af meget gammel afstamning, der af lokalbefolkningen er blevet brugt til at bidrage til jagten. Den er energisk men stille, og meget opmærksom på sine omgivelser.

Motion
En Basenji har et højt energiniveau, og kræver meget motion og opmærksomhed. Jævnlige gåture er et must, når du har at gøre med denne race. Husk snoren - Basenjien skyr ingen chancer for at stikke af og gå på opdagelse på egen hånd. Derhjemme skal den også gerne have rigeligt med legetøj til at beskæftige den, så evt. overskydende energi ikke går ud over dine sko eller øvrigt inventar, som hunden ikke må gnave i.

Pelspleje
Basenjien har en flot, kort pels, der ikke kræver det store i pleje. Den fælder meget lidt, og pelsen har generelt klare, skarpe og naturligt flotte konturer og mønstre.

Alder
Basenjien bliver typisk omkring de 10-12 år gammel.

Hvorfor vælge en Basenji?
Du skal vælge en Basenji, hvis du vil have masser af liv i hjemmet - både inden for og uden for husets vægge. Med en Basenji får du en sjov hund, der er intelligent, selvstændig og legesyg. Den kan være rigtig underholdende for lidt ældre børn, der kan finde ud af at lege med på hundens niveau - men for mindre børn er hunden ikke idéel. Den kan nemlig godt finde på at snappe lidt i leg, og selvom den ikke bider hårdt kan det være for meget for de mindste.

 

Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3580+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position

Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark