Bolognese

Bolognesen udgør den perfekte hund til selskabet eller den store familie. Denne hunderace trives nemlig i store forsamlinger, hvor den kan få lov til at udfolde sin energi, nysgerrighed og legesyge. Dens særlige pels skaber også opmærksomhed: hvis pelsen er velholdt er den nemlig kridhvid, fluffy og... Læs mere

Karaktertræk hos en Bolognese

Motion

Børnevenlig

Lydighed

Gøen

Mad

Pelspleje

Bolognese

Bolognese: Den kærlige selskabs- og familiehund

Hvis du er på jagt efter en lille hund, der skal være familiens nye ledsager gennem tykt og tyndt, og som elsker selskab, så kan det meget vel være, at Bolognesen er noget for dig.

Denne hund er en sand selskabshund. Du vil ofte finde denne race i færd med at underholde dig eller dine gæster - eller simpelthen blot være i samme rum, som I er i. Det lader sig også komme til udtryk i hundens præferencer, når det kommer til at være alene hjemme - det vil den helst ikke. Hvis du anskaffer dig en Bolognese bør du altså overveje, hvor oplagt det er for dig med dine rutiner og din hverdag at tage den med rundt omkring - enten i en taske, eller i et lille hundebur.

Bolognesen har sit ophavsland i Italiens by af samme navn. Du vil finde flere steder, der påstår, at Bolognesen er fremavlet for relativt nyligt - men faktisk findes der optegnelser, der bekræfter denne races tilværelse helt tilbage fra 1200-tallet. Den er nært beslægtet med Bichon-racerne (og nogle kalder da også denne race for Bichon Bolognese), og den minder særligt om Bichon Frisé’en, der havde sit ophav i de noble kredse i Frankrigs middelalder. Dog er Bolognesen en smule mere reserveret end Frisé’en - den skal fx gerne se dine gæster lidt an inden den giver sig til at lege med dem. Det hjælper, hvis hunden ser, at du er afslappet i gæsternes selskab.

Bolognesen danner et meget tæt bånd med sin ejer. Ligesom med andre Bichon-racer - især Havanais’en - så har de en tendens til at følge deres ejer hvorend de går hen. Denne loyalitet kommer også til udtryk i hundens tendens til at gø, når der kommer gæster, eller når der ellers sker noget, som den synes du skal være opmærksom på.

Bolognesen trives i alle typer af hjem - de store landejendomme såvel som i mindre lejligheder. Idéelt er det dog, hvis der er børn i hjemmet. Denne hund er nemlig rigtig god med børn, og både hund og børn vil få mange gode legestunder ud af hinanden. Dog er det vigtigt at huske på, at Bolognesen er en lille og skrøbelig hund, og børnene skal gerne vide hvordan man behandler hunden mildt i leg. Hav altid små børns leg med hunden under opsyn.

Pelspleje for en Bolognese

Helt karakteristisk for denne race er dens pels. Den er en fluffy, lille pelskugle, i ordets bedste forstand! En velplejet pels hos en Bolognese popper nemlig op, så det næsten føles som vat (i en lidt uldet form), når man rører ved og kæler med den. Hunden har ingen underpels.

Men med en pels af denne type hører der sig også en god del pelspleje til. Hvis du ikke er klar til at investere en god sum tid i pelsplejen af din Bolognese, så skal du enten overveje at samarbejde med en professionel pelsplejer, eller finde en anden race.

Du bør dagligt give din Bolognese en let børstning - og en mere dybdegående pelspleje bør den få mindst én gang om måneden. Dette inkluderer også trimninger, hvis du synes, at det er nødvendigt. Dertil kommer, at hundens hvide, lange pels hurtigt kommer til at fungere som en opsamler af skidt og snavs, når I er udenfor. Derfor er det også nødvendigt med regelmæssige bade for din Bolognese. Det er klart en fordel, hvis du synes, at denne form for regelmæssige og intensive pleje af din hund er en hyggelig ting - ellers vil du hurtigt opleve, at det vil blive til en belastning i hverdagen for dig.

Faktisk fælder Bolognesen ikke særligt meget. Dens pelshår har naturlige livscyklusser ligesom almindelige menneskehår. Til gengæld er det nødvendigt med regelmæssig børstning af hunden for, at dens pels ikke skal blive mat. De gamle pelshår, hvor farven begynder at falme, har behov for at blive børstet væk, så hunden bevarer sit karakteristiske, hvide og rene udtryk.

3 fun facts om Bolognese

Bolognesen er nem at træne, men kommer hurtigt til at kede sig.

Bolognesen er nem at træne, men kommer hurtigt til at kede sig. Læs mere

Sørg derfor for, at du under træningen varierer de ting, den skal lave, så kedsomheden ikke kommer i vejen for de gode oplevelser. Læs Mindre

Bolognesen er kendt for stadig at opføre sig hvalpeagtigt, selv når den er fuldvoksen.

Bolognesen er kendt for stadig at opføre sig hvalpeagtigt, selv når den er fuldvoksen.Læs mere

Faktisk hører dette karaktertræk sig til Bolognesen helt op til den bliver 10 år gammel. Læs Mindre

Bolognesen rammes relativt sjældent af helbredsproblemer.

Bolognesen rammes relativt sjældent af helbredsproblemer. Læs mere

Den er generelt en sund og rask hund, og der er - så vidt vides - ikke nogen større sygdomme eller skader, som er særligt karakteristiske ved denne race. Dog skal du selvfølgelig altid være opmærksom på din hunds ve og vel, og tag den med til dyrlægen, hvis du er i tvivl. Læs Mindre

Fakta om Bolognesen

Type
Bolognesen er en ledsager- og selskabshund, der trives med opmærksomhed og leg.

Motion
En Bolognese kræver ikke så meget motion igen. De har det som regel helt fint med at tulle rundt indenfor i huset eller lejligheden, men de bør få mindst én daglig gåtur - og gerne mere, hvis de ikke har adgang til et aflukket udendørs areal, hvor du bor.

Pelspleje
Som med andre Bichon-racer kræver Bolognesens pels regelmæssig og grundig pleje. Karakteristisk for denne hunderace er dens kridhvide, fluffy pels, men for at hunden kan bevare disse egenskaber er det nødvendigt med regelmæssig børstning, trimning og grundige bade. Du kan overveje at samarbejde med en professionel pelsplejer.

Alder
Bolognesen bliver typisk mellem 12 og 14 år gammel - men ifølge nogle kilder kan racen blive helt op til 18 år.

Hvorfor vælge en Bolognese?
Du skal vælge en Bolognese, hvis du ønsker dig en dejlig, lille familiehund, som har en pels, der ikke er til at stå for. Du bør også særligt overveje Bolognesen, hvis du selv synes det er hyggeligt at gå og “nette” omkring hunden og dens pels. Så kan pelsplejen nemlig både være en god oplevelse for hund såvel som ejer.

Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3580+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position

Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark