Alle blogindlæg

Hvis du gerne vil have verdens efter sigende klogeste hund, er en Border Collie lige hunderacen for dig. En energisk, livlig og utroligt sød hund.

Her tager vi et kig på en yderst populær hunderace, der sjældent skuffer, når det kommer til energi, agility og pjusket pels: Border Collien! Herunder finder du fakta og svar på nogle af de spørgsmål, du sikkert stiller dig selv i din søgen efter den rette hunderace med den rette personlighed.


Border Collie fakta og racebeskrivelse:

Levealder: 10-14 år gammel, men kan blive 16 år.
Vægt: 13-22 kg for hanner, 12-19 kg for hunner.
Størrelse: Stor hund. 55 cm for hanner, 50 cm for hunner.
Pels: Mellemlang (moderat brug for pelpleje).
Mulige pelsfarver: Sort. Sort og hvid. Rødbrun og hvid. Ensfarvet, tofarvet, trefarvet, merle, zobel osv.
Temperament: Mildt.
Energiniveau: Højt (meget energisk).
Tendenser: Gør meget, savler lidt, snorker sjældent, graver sjældent, kræver moderat opmærksomhed.
Udbredelse: Almindelig.
Oprindelse: Storbritannien (”The Border” mellem Skotland og England)
Avlet til: Rollen som fårehyrdehund.

Hvad er en Border Collie?

En Border Collie er en hyrdehund, som oprindeligt stammer fra de skotske og engelske græsegne, hvor den blev fremavlet til med stor intelligens og energi at styre kvæg- og især fåreflokkene.
Racen kan spores tilbage til 1700-tallet, men først i 1900-tallet begyndte den at finde sin vej til rollen som familiehund. Det forstår man godt, for med Border Colliens intelligente øjne, bløde pels og livlige humør charmerer den sig hurtigt ind på alle hundeelskere.
Arbejdshund kan en Border Collie dog stadig bruges til, da den rundt omkring stadig benyttes som bl.a. narkohund, førerhund og endda politihund, fordi den ses for én af de allermest intelligente hunde. Måske endda dén mest intelligente.
Den elsker opgaver, og den er meget atletisk. Ja, ligefrem akrobatisk.

Hvordan er en Border Collies personlighed?

Den dejlige Border Collie er ikke for nye eller uerfarne hundeejere. Den er nærmest hyper-energisk og kræver ret meget motion dagligt på. Den elsker fysiske og mentale udfordringer, som kan teste dens agilitet og hjerne. Den lærer utroligt hurtigt.
Dens aktivitetsniveau hører til en af de allermest aktive hunderacer, så den er både livlig, stærk og opmærksomhedssøgende. Derfor er Border Collien udadvendt og elsker at holde sig omkring sin(e) ejer(e).
Dette gør den heldigvis også meget beskyttende, grundet sit hyrdeinstinkt. En dygtig vagthund, som passer på sit territorium og ikke mindst sin familie.
En Border Collie har ikke et synderligt stort temperament, hvis man ser bort fra dens store mængde energi, selvfølgelig. Alt i alt en god familiehund, hvis man har tiden, evnerne og pladsen til at holde den i gang

Hvordan plejer jeg dens pels?

Alle farver er almindelige farver til Border Collier. Som nævnt ovenover kan den både være sort, hvid, rødbrun, tofarvet, mangefarvet, ja, hele paletten. Pelsen findes i merle, zobel og flere andre.
Border Collien kan både have en blød og mere hård pelsdragt, som kan holde sig kort eller være mere lodden. Uanset pelsens type kan den tåle al slags vejr.
I forhold til pelspleje har Border Collien brug for at blive børstet én-til-to gange om ugen, og strigl den gerne én gang om måneden.
Ellers har pelsen ikke brug for at blive plejet så meget mere. Hunderacen kan dog få langt hår nede ved poterne. Så medmindre du gerne vil have, at din Border Collie trækker alt for meget snavs med indendørs, bør du klippe håret ved poterne.

Hvilke Border Collie-skader og -sygdomme skal jeg være opmærksom på?

Hvad angår sygdomme og skader, er Border Collies ikke meget anderledes end mange andre hunderacer. Dog kan du finde statistik på lige præcis Border Collier her. Den skal ifølge statistikken mindre til lægen, end hvad gennemsnittet af alle hunde skal.
For eksempel er den mest almindelige årsag til dyrelægebesøg for en Border Collie, at den har problemer med bevægeapparatet eller skader (på hud, led, ligamenter, sener, muskler).
Mave- og tarmproblemer er som ved så mange andre hunderacer også et problem.
Mere sjældne diagnoser finder man i form af øresygdomme, øjensygdomme, hudsygdomme m.m., men det sker heldigvis sjældent.

Kan man gå med Border Collie til hundetræning?

Om man kan? Igen – på grund af hundens intelligens kan den nemt finde ud af de forskellige agility-øvelser med den rette hundefører ved sin side.
Grundet dens energi kommer den heller ikke til at blive træt lige med det samme, så du kan sagtens træne din Border Collie i adskillige timer, før den og du får nok.

Hvordan træner jeg bedst en Border Collie?

En Border Collie er en arbejdshund, så den trænes bedst gennem opgaver. Den elsker (som så mange andre hunde) ros og belønninger, men nyder mere end alle andre hunde at blive stimuleret gennem opgaver.
Her gælder både mentale og fysiske opgaver. Forsøg ikke at stresse hunden undervejs, men vær konsekvent med, hvad den må og ikke må, mens du holder dig i en venlig tone.
Hvis du ikke sørger for at træne den og opdrage den (læs herunder), ender en Border Collie med at ty til sine instinkter – altså hyrdeinstinktet. Den vil således begynde at hyrde andet en får, f.eks. fremmede mennesker, cykler, biler osv. Og det har vi ikke lyst til, da det skræmmer fremmede og sætter din Border Collies sikkerhed på spil.
Desuden frarådes det, at du bruger alt for stressende boldleg i din træning. Dog kan en Border Collie altid klare at løbe efter en tennisbold, hvis du også har mod på det.

Hvordan opdrager jeg den?

Som så mange andre hunde har Border Collien brug for at socialiseres allerede fra hvalpestadiet. Det kan du bl.a. læse mere om her.
Selv om det ikke er kendetegnende ved racen Border Collie at være sky og snappe af fremmede hunde og mennesker, så kan du ved at lade den socialisere sig opdrage den til at være god og åben. Du ved godt, at fremmede ikke er farlige, men du skal også lære den det!
Den har også en tendens til at løbe væk, hvis den ikke føler sig stimuleret. Her skal den opdrages til at reagere anderledes, når den har det sådan.

Hvad koster en Border Collie?

Det varierer i forhold til udbud og efterspørgsel, men hvis du vil have en typisk pris, bør en Border Collie ligge i prisklassen 4.000 – 10.000 danske kroner.









Border Collie | læs racebeskrivelse, træningsråd m.m. her!

Find den bedste Hundeforsikring till din bedste ven

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Autem non libero, ex eum molestiae cum sunt expedita dolor. Impedit perspiciatis assumenda modi.

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3590+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én 
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position
Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark
Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet