Hvis du gerne vil have verdens efter sigende klogeste hund, er en Border Collie lige hunderacen for dig. En energisk, livlig og utroligt sød hund.

Her tager vi et kig på en yderst populær hunderace, der sjældent skuffer, når det kommer til energi, agility og pjusket pels: Border Collien! Herunder finder du fakta og svar på nogle af de spørgsmål, du sikkert stiller dig selv i din søgen efter den rette hunderace med den rette personlighed.


Border Collie fakta og racebeskrivelse:

Levealder: 10-14 år gammel, men kan blive 16 år.
Vægt: 13-22 kg for hanner, 12-19 kg for hunner.
Størrelse: Stor hund. 55 cm for hanner, 50 cm for hunner.
Pels: Mellemlang (moderat brug for pelpleje).
Mulige pelsfarver: Sort. Sort og hvid. Rødbrun og hvid. Ensfarvet, tofarvet, trefarvet, merle, zobel osv.
Temperament: Mildt.
Energiniveau: Højt (meget energisk).
Tendenser: Gør meget, savler lidt, snorker sjældent, graver sjældent, kræver moderat opmærksomhed.
Udbredelse: Almindelig.
Oprindelse: Storbritannien (”The Border” mellem Skotland og England)
Avlet til: Rollen som fårehyrdehund.

Hvad er en Border Collie?

En Border Collie er en hyrdehund, som oprindeligt stammer fra de skotske og engelske græsegne, hvor den blev fremavlet til med stor intelligens og energi at styre kvæg- og især fåreflokkene.
Racen kan spores tilbage til 1700-tallet, men først i 1900-tallet begyndte den at finde sin vej til rollen som familiehund. Det forstår man godt, for med Border Colliens intelligente øjne, bløde pels og livlige humør charmerer den sig hurtigt ind på alle hundeelskere.
Arbejdshund kan en Border Collie dog stadig bruges til, da den rundt omkring stadig benyttes som bl.a. narkohund, førerhund og endda politihund, fordi den ses for én af de allermest intelligente hunde. Måske endda dén mest intelligente.
Den elsker opgaver, og den er meget atletisk. Ja, ligefrem akrobatisk.

Hvordan er en Border Collies personlighed?

Den dejlige Border Collie er ikke for nye eller uerfarne hundeejere. Den er nærmest hyper-energisk og kræver ret meget motion dagligt på. Den elsker fysiske og mentale udfordringer, som kan teste dens agilitet og hjerne. Den lærer utroligt hurtigt.
Dens aktivitetsniveau hører til en af de allermest aktive hunderacer, så den er både livlig, stærk og opmærksomhedssøgende. Derfor er Border Collien udadvendt og elsker at holde sig omkring sin(e) ejer(e).
Dette gør den heldigvis også meget beskyttende, grundet sit hyrdeinstinkt. En dygtig vagthund, som passer på sit territorium og ikke mindst sin familie.
En Border Collie har ikke et synderligt stort temperament, hvis man ser bort fra dens store mængde energi, selvfølgelig. Alt i alt en god familiehund, hvis man har tiden, evnerne og pladsen til at holde den i gang

Hvordan plejer jeg dens pels?

Alle farver er almindelige farver til Border Collier. Som nævnt ovenover kan den både være sort, hvid, rødbrun, tofarvet, mangefarvet, ja, hele paletten. Pelsen findes i merle, zobel og flere andre.
Border Collien kan både have en blød og mere hård pelsdragt, som kan holde sig kort eller være mere lodden. Uanset pelsens type kan den tåle al slags vejr.
I forhold til pelspleje har Border Collien brug for at blive børstet én-til-to gange om ugen, og strigl den gerne én gang om måneden.
Ellers har pelsen ikke brug for at blive plejet så meget mere. Hunderacen kan dog få langt hår nede ved poterne. Så medmindre du gerne vil have, at din Border Collie trækker alt for meget snavs med indendørs, bør du klippe håret ved poterne.

Hvilke Border Collie-skader og -sygdomme skal jeg være opmærksom på?

Hvad angår sygdomme og skader, er Border Collies ikke meget anderledes end mange andre hunderacer. Dog kan du finde statistik på lige præcis Border Collier her. Den skal ifølge statistikken mindre til lægen, end hvad gennemsnittet af alle hunde skal.
For eksempel er den mest almindelige årsag til dyrelægebesøg for en Border Collie, at den har problemer med bevægeapparatet eller skader (på hud, led, ligamenter, sener, muskler).
Mave- og tarmproblemer er som ved så mange andre hunderacer også et problem.
Mere sjældne diagnoser finder man i form af øresygdomme, øjensygdomme, hudsygdomme m.m., men det sker heldigvis sjældent.

Kan man gå med Border Collie til hundetræning?

Om man kan? Igen – på grund af hundens intelligens kan den nemt finde ud af de forskellige agility-øvelser med den rette hundefører ved sin side.
Grundet dens energi kommer den heller ikke til at blive træt lige med det samme, så du kan sagtens træne din Border Collie i adskillige timer, før den og du får nok.

Hvordan træner jeg bedst en Border Collie?

En Border Collie er en arbejdshund, så den trænes bedst gennem opgaver. Den elsker (som så mange andre hunde) ros og belønninger, men nyder mere end alle andre hunde at blive stimuleret gennem opgaver.
Her gælder både mentale og fysiske opgaver. Forsøg ikke at stresse hunden undervejs, men vær konsekvent med, hvad den må og ikke må, mens du holder dig i en venlig tone.
Hvis du ikke sørger for at træne den og opdrage den (læs herunder), ender en Border Collie med at ty til sine instinkter – altså hyrdeinstinktet. Den vil således begynde at hyrde andet en får, f.eks. fremmede mennesker, cykler, biler osv. Og det har vi ikke lyst til, da det skræmmer fremmede og sætter din Border Collies sikkerhed på spil.
Desuden frarådes det, at du bruger alt for stressende boldleg i din træning. Dog kan en Border Collie altid klare at løbe efter en tennisbold, hvis du også har mod på det.

Hvordan opdrager jeg den?

Som så mange andre hunde har Border Collien brug for at socialiseres allerede fra hvalpestadiet. Det kan du bl.a. læse mere om her.
Selv om det ikke er kendetegnende ved racen Border Collie at være sky og snappe af fremmede hunde og mennesker, så kan du ved at lade den socialisere sig opdrage den til at være god og åben. Du ved godt, at fremmede ikke er farlige, men du skal også lære den det!
Den har også en tendens til at løbe væk, hvis den ikke føler sig stimuleret. Her skal den opdrages til at reagere anderledes, når den har det sådan.

Hvad koster en Border Collie?

Det varierer i forhold til udbud og efterspørgsel, men hvis du vil have en typisk pris, bør en Border Collie ligge i prisklassen 4.000 – 10.000 danske kroner.
Disse hundeejere har allerede bedømt hundeskovene
900+ har allerede bedømt Danmarks hundeskove
Julje Kongerslev

stars3

Julje K.

Bedømte Hundeskov ved Lynghøjsøerne
Helt fantastisk - k

2f20ec0503423d7ec826d539f494cc444fce9086
Heidi Sire

stars1

Heidi S.

Bedømte Hundeskov ved Nørre Nebel
En liten, men koselig hundeskog. Skjelven vi treffer noen andre hunder der.
Læs bedømmelse

482c2fc32d497f2656afbe08104da6bdc7be3498
John Martin Winther Andersen

stars3

John M.

Bedømte Hundeskov Rønnebæk vest
Efter den over dobbelte udvidelse af arealet nu med et stort græsareal udover det eksisterende lille skov område, er dette blevet en af de bedre Hundeskove.
Læs bedømmelse

FwT2PtAit26ltTBT9LH6PtbMB3SniCmp8kqT7mXs
T8u2p9hwxCY4Ez4FyAAUfFCSjtd0L75awAcFEbkZ
pKGp5OVpJE7ZCIRjXeAE6uSRFYQTeB4cCX4S86ID
Birgitte WindfeldHansen

stars3

Birgitte W.

Bedømte Tinkerdal Hundeskov
God hundeskov med masser af indbyggede øvelser
Læs bedømmelse

ef074e957cfd17a84823f80c09b35572c40cea64
2c35ce0808cfbb2a23e2d0927c63800a10837907
cff774bb34494116bc3f212351b6418008f9dfe6
a5b0589731688de0a7d7fc2866d11876e876be86
Helge

stars3

Helge

Bedømte Budumvej Hundeskov
Ganske god hundeskov. Der er altid plads til forbedringer, men absolut attraktiv hundeskov! :)
Læs bedømmelse