Hvis du gerne vil have verdens efter sigende klogeste hund, er en Border Collie lige hunderacen for dig. En energisk, livlig og utroligt sød hund.

Her tager vi et kig på en yderst populær hunderace, der sjældent skuffer, når det kommer til energi, agility og pjusket pels: Border Collien! Herunder finder du fakta og svar på nogle af de spørgsmål, du sikkert stiller dig selv i din søgen efter den rette hunderace med den rette personlighed.


Border Collie fakta og racebeskrivelse:

Levealder: 10-14 år gammel, men kan blive 16 år.
Vægt: 13-22 kg for hanner, 12-19 kg for hunner.
Størrelse: Stor hund. 55 cm for hanner, 50 cm for hunner.
Pels: Mellemlang (moderat brug for pelpleje).
Mulige pelsfarver: Sort. Sort og hvid. Rødbrun og hvid. Ensfarvet, tofarvet, trefarvet, merle, zobel osv.
Temperament: Mildt.
Energiniveau: Højt (meget energisk).
Tendenser: Gør meget, savler lidt, snorker sjældent, graver sjældent, kræver moderat opmærksomhed.
Udbredelse: Almindelig.
Oprindelse: Storbritannien (”The Border” mellem Skotland og England)
Avlet til: Rollen som fårehyrdehund.

Hvad er en Border Collie?

En Border Collie er en hyrdehund, som oprindeligt stammer fra de skotske og engelske græsegne, hvor den blev fremavlet til med stor intelligens og energi at styre kvæg- og især fåreflokkene.
Racen kan spores tilbage til 1700-tallet, men først i 1900-tallet begyndte den at finde sin vej til rollen som familiehund. Det forstår man godt, for med Border Colliens intelligente øjne, bløde pels og livlige humør charmerer den sig hurtigt ind på alle hundeelskere.
Arbejdshund kan en Border Collie dog stadig bruges til, da den rundt omkring stadig benyttes som bl.a. narkohund, førerhund og endda politihund, fordi den ses for én af de allermest intelligente hunde. Måske endda dén mest intelligente.
Den elsker opgaver, og den er meget atletisk. Ja, ligefrem akrobatisk.

Hvordan er en Border Collies personlighed?

Den dejlige Border Collie er ikke for nye eller uerfarne hundeejere. Den er nærmest hyper-energisk og kræver ret meget motion dagligt på. Den elsker fysiske og mentale udfordringer, som kan teste dens agilitet og hjerne. Den lærer utroligt hurtigt.
Dens aktivitetsniveau hører til en af de allermest aktive hunderacer, så den er både livlig, stærk og opmærksomhedssøgende. Derfor er Border Collien udadvendt og elsker at holde sig omkring sin(e) ejer(e).
Dette gør den heldigvis også meget beskyttende, grundet sit hyrdeinstinkt. En dygtig vagthund, som passer på sit territorium og ikke mindst sin familie.
En Border Collie har ikke et synderligt stort temperament, hvis man ser bort fra dens store mængde energi, selvfølgelig. Alt i alt en god familiehund, hvis man har tiden, evnerne og pladsen til at holde den i gang

Hvordan plejer jeg dens pels?

Alle farver er almindelige farver til Border Collier. Som nævnt ovenover kan den både være sort, hvid, rødbrun, tofarvet, mangefarvet, ja, hele paletten. Pelsen findes i merle, zobel og flere andre.
Border Collien kan både have en blød og mere hård pelsdragt, som kan holde sig kort eller være mere lodden. Uanset pelsens type kan den tåle al slags vejr.
I forhold til pelspleje har Border Collien brug for at blive børstet én-til-to gange om ugen, og strigl den gerne én gang om måneden.
Ellers har pelsen ikke brug for at blive plejet så meget mere. Hunderacen kan dog få langt hår nede ved poterne. Så medmindre du gerne vil have, at din Border Collie trækker alt for meget snavs med indendørs, bør du klippe håret ved poterne.

Hvilke Border Collie-skader og -sygdomme skal jeg være opmærksom på?

Hvad angår sygdomme og skader, er Border Collies ikke meget anderledes end mange andre hunderacer. Dog kan du finde statistik på lige præcis Border Collier her. Den skal ifølge statistikken mindre til lægen, end hvad gennemsnittet af alle hunde skal.
For eksempel er den mest almindelige årsag til dyrelægebesøg for en Border Collie, at den har problemer med bevægeapparatet eller skader (på hud, led, ligamenter, sener, muskler).
Mave- og tarmproblemer er som ved så mange andre hunderacer også et problem.
Mere sjældne diagnoser finder man i form af øresygdomme, øjensygdomme, hudsygdomme m.m., men det sker heldigvis sjældent.

Kan man gå med Border Collie til hundetræning?

Om man kan? Igen – på grund af hundens intelligens kan den nemt finde ud af de forskellige agility-øvelser med den rette hundefører ved sin side.
Grundet dens energi kommer den heller ikke til at blive træt lige med det samme, så du kan sagtens træne din Border Collie i adskillige timer, før den og du får nok.

Hvordan træner jeg bedst en Border Collie?

En Border Collie er en arbejdshund, så den trænes bedst gennem opgaver. Den elsker (som så mange andre hunde) ros og belønninger, men nyder mere end alle andre hunde at blive stimuleret gennem opgaver.
Her gælder både mentale og fysiske opgaver. Forsøg ikke at stresse hunden undervejs, men vær konsekvent med, hvad den må og ikke må, mens du holder dig i en venlig tone.
Hvis du ikke sørger for at træne den og opdrage den (læs herunder), ender en Border Collie med at ty til sine instinkter – altså hyrdeinstinktet. Den vil således begynde at hyrde andet en får, f.eks. fremmede mennesker, cykler, biler osv. Og det har vi ikke lyst til, da det skræmmer fremmede og sætter din Border Collies sikkerhed på spil.
Desuden frarådes det, at du bruger alt for stressende boldleg i din træning. Dog kan en Border Collie altid klare at løbe efter en tennisbold, hvis du også har mod på det.

Hvordan opdrager jeg den?

Som så mange andre hunde har Border Collien brug for at socialiseres allerede fra hvalpestadiet. Det kan du bl.a. læse mere om her.
Selv om det ikke er kendetegnende ved racen Border Collie at være sky og snappe af fremmede hunde og mennesker, så kan du ved at lade den socialisere sig opdrage den til at være god og åben. Du ved godt, at fremmede ikke er farlige, men du skal også lære den det!
Den har også en tendens til at løbe væk, hvis den ikke føler sig stimuleret. Her skal den opdrages til at reagere anderledes, når den har det sådan.

Hvad koster en Border Collie?

Det varierer i forhold til udbud og efterspørgsel, men hvis du vil have en typisk pris, bør en Border Collie ligge i prisklassen 4.000 – 10.000 danske kroner.
Disse hundeejere har allerede bedømt hundeskovene
890+ har allerede bedømt Danmarks hundeskove
Gerner Hahn Sørensen

stars1

Gerner H.

Bedømte Ellingevej ved rønninge
Lille hundeskov der er godt plantet til. Hegnet er lidt træt nogle steder med er tæt. Dog er det den mest ulækre hundeskov jeg nogenside har oplever. De daglige bruger samler ikke op efter deres hunde og der ligger hundelort over alt, friske som gamle. Ærgerligt da det ellers er en fin skov
Læs bedømmelse

2f7f624bdb6d37887ad4fffd6456fc7a62a80f2e
e80686221d18ab70dfb7b86a1d88529a43708ca9
Heidi Sire

stars1

Heidi S.

Bedømte Bunken Klitplantage
Egner deg ikke for større hunder som vil løpe og leke. Åpent område, og stor mulighet for hunden til å stikke av.
Læs bedømmelse
Line Kjær

stars3

Line K.

Bedømte Bognæs Skov
En dejlig hundeskov med godt blandet terræn. Dog er hegnet lidt slattent et par steder.
Læs bedømmelse

1853b7c1c54e8b2e16473239643893bd9617b9cc
3f4e51265280bb8ad2813d03ca11eea044d22a4d
9e3dfb06784615efaefdceb21db86d89e6884472
8Eeo8DCxXHACRH29y7V8Q04cMxYoCxPULTK1zJgU
Claus Frydenborg Hansen

stars3

Claus F.

Bedømte Hundeskov Hallindskoven
Fantastisk sted. Mange stier, kuperet terræn og garanti for at møde hundevenner! Kan varmt anbefales.
Læs bedømmelse
Dorthe Vester Hougaard

stars3

Dorthe V.

Bedømte Friløbshegning Blykobbe Plantage, Rønne
Navigationen viser os til en rasteplads på højre hånd når man kommer fra Rønne. Lidt længere væk er en rasteplads på venstre hånd. Indhegningen ligger her få meter inde i skoven. Dejligt område for hundene.
Læs bedømmelse

b56ec46b26f628429307e5017ea489c109f738b0
0d6753f558966cb583b12f2f50fc3486f4b3b98c
9f7b28c80a2c8d93bc2c989bfc1a5ee738e72265
3ef4b35061ff06ef52383b4428c21460f179082c