Alle blogindlæg

Kan hunde få corona?

Corona-virussen har endnu ikke sluppet sit tag, hverken i Danmark eller i det øvrige internationale samfund. Manges bekymring herhjemme har været støt dalende siden vaccinerne blev udrullet til de danske borgere. Ikke desto mindre er det stadig vigtigt, at vi sørger for at følge med smitten, og tage de nødvendige forholdsregler. I denne forbindelse bør vi selvfølgelig også tale om vores kæledyr - og særlig vores bedste ven: hunden.

Kan hunde få corona? Ja, din hund (og andre kæledyr som fx katte) kan godt blive smittet med coronavirus. Hunde smittes typisk med corona fra mennesker - der er ikke undersøgelser, der indikerer, at der foregår smitte imellem hunde. Generelt er der heller ikke undersøgelser, der viser, at det skulle være specielt farligt for hunde at få corona.

I denne artikel vil vi gå mere i dybden med de spørgsmål og bekymringer, som coronapandemien medfører ift. vores kære hunde. Læs med, og bliv lidt klogere - og forhåbentlig kan vi også få lagt en dæmper på de bekymringer, du måtte have.

Kan hunde smitte andre mennesker med corona?

Et af de primære spørgsmål, som især går danskere på efter den famøse mink-sag, er hvorvidt dyrene kan bidrage til at udbrede corona-smitte. Kan hunde smitte mennesker med corona?

Generelt svarer forskellige myndigheder, både i Danmark og i udlandet, at hunde og andre kæledyr ikke spiller nogen betydelig rolle for spredningen af coronavirus. Det gælder både, når vi taler de ældre varianter, og også når spørgsmålet drejer sig om de nyere omicron-varianter. (HealthLine, Fødevarestyrelsen) Når det er sagt, så bør du selvfølgelig stadig opretholde en fornuftig hygiejne-standard, når du omgås med et smittet kæledyr. Vask hænder, brug sprit hyppigt, og undgå, at hunden fx hopper op eller slikker dig i ansigtet. Du skal, kort sagt, behandle din hund som var det et andet menneske i din husstand, der var inficeret med corona-virus. (Fødevarestyrelsen)

Nogle udenlandske myndigheder anbefaler også, at du praktiserer isolering af dine kæledyr, hvis de har corona, eller hvis du har begrundet mistanke om smitte, og venter på testsvar. (VetMed) Dog italesætter de også de personlige udfordringer, nogle ejere af kæledyr vil opleve i forbindelse med isolering fra deres kæledyr. Hvis vi selv er i isolation, så kan vores hunde og øvrige kæledyr være en fantastisk måde fortsat at have noget social kontakt med andre væsener på. På dette område anbefaler vi, at du lader dig vejlede af din samvittighed og din sunde fornuft, og holder øje med øvrige anbefalinger, som de danske myndigheder måtte give.

Præcis hvorfor kæledyr ikke smitter lige så meget med coronavirus som andre mennesker er fortsat et område, der forskes i.

Kan hunde smitte andre hunde med corona?

Ja, din hund kan godt smitte andre hunde med corona-virus. Smitte kan ske, hvis hundene slikker hinanden, eller har øvrig fysisk kontakt. 

Smitte kan også foregå via hundens afføring, hvis en anden hund efterfølgende stikker næsen i sagerne. Netop derfor anbefaler de danske myndigheder også, at hvis din hund har corona-virus, eller hvis du har mistanke om, at din hund er smittet med corona, så skal du udelukkende lufte den på egen matrikel. Hvis du ikke har en have, eller hvis det af andre årsager ikke er muligt, så gør turen så kort som muligt. Sørg altid for at samle hundens afføring op efter den, når I er ude på tur. (Fødevarestyrelsen)

Er det farligt, hvis din hund får corona?

Med en verdensomspændende pandemi er det naturligt, at man bekymrer sig for sine kæres ve og vel. Det gælder naturligvis også, når vi taler om vores hunde. Hvor farligt er det egentligt, hvis din hund får corona? Er det noget, der kan bringe dens liv i fare? Og skal den behandles?

Der er lavet flere studier på dette område, og forskningen er indtil videre ganske klar: Det er ikke lige så farligt for hunde og øvrige husdyr at blive inficeret med coronavirus som det er med mennesker. (VetMed) Som oftest vil din hund vise ingen eller kun få milde symptomer på smitte - fx nysen eller hurtigere åndenød ved fysisk aktivitet. I disse tilfælde bør du sørge for, at din hund får ro, masser af hvile, væske - og, hvis nødvendigt, anti-inflammatorisk medicin for at mildne eventuelle smerter eller symptomer. Vi anbefaler dog, at du rådfører dig med jeres dyrlæge før du giver hunden medicin for corona-symptomer.

Corona er dog ikke altid helt ufarligt for din hund. Sværere symptomer som fx åndedrætsbesvær er sjældne, men de er set hos hunde, der har været smittet med corona. I disse tilfælde bør du søge hjælp hos dyrlægen.

Skal hunden testes for corona?

Hvis du har mistanke om, at du selv er blevet smittet med corona-virus, så bør du lade dig teste. Gælder de samme anbefalinger for din hund? Ikke helt, nej.

Du har anmeldelsespligt, hvis du har mistanke om, at din hund (eller øvrige kæledyr) er blevet smittet med corona-virus. Konkret betyder det, at du skal anmelde din mistanke til dyrlægen. Herefter vil din dyrlæge tage stilling til hundens symptomer, og hvis nødvendigt fastsætte yderligere undersøgelser - herunder muligvis en test af hunden for corona. Prøverne vil blive indsent til Statens Serum Institut.

Hvis din hund testes positiv for corona-virus, så skal din dyrlæge anmelde dette til Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen vil yderligere indberette et positivt test-resultat til sundhedsmyndighederne, samt til Verdensorganisationen for Dyresundhed (OIE). Dette sker for, at man på internationalt plan kan få et overblik over corona-pandemiens indflydelse på dyresundheden.

Bør jeg få vaccineret min hund mod corona?

Det er muligt at få sin hund vaccineret mod corona. Dog er det ikke noget, man anbefaler, at du selv bør opsøge under normale omstændigheder. Hundens eget immunforsvar kan som regel fint tacke en infektion med coronavirus.

Dyrlægen kan ordinere en vaccination af din hund mod corona-virus på baggrund af en konkret vurdering af hundens øvrige helbredsmæssige tilstand. Hvis du selv er i tvivl om hvorvidt din hund bør vaccineres for corona-virus, så kontakt din dyrlæge.

Kan corona i hunde mutere?

Det er naturligt, at man bekymrer sig for, om corona-virus kan mutere i hunde. Vi ved efterhånden alle, at en af de dominerende teorier for corona-virussets ophav er, at virusset muterede til at kunne smitte mennesker fra kinesiske flagermus. Derudover har mink-sagen herhjemme også gjort danskerne særligt sensitive overfor risikoen for mutation i dyr. Så hvordan er det nu med corona og hunde?

Kort sagt kan man ikke udelukke, at corona-virus vil mutere fra smittede kæledyr. Dog er det vigtigt at huske på, at risikoen for mutation i industriens dyrebestande er vurderet til at være væsentligt højere, da de store bestande også giver mere smitte dyrene imellem. Du skal derfor ikke være bekymret for, at din hund (eller dine øvrige kæledyr) udgør en særlig fare, når vi taler om mutation af corona-virusset.

I 2018 - før den verdensomspændende pandemi blev en realitet - blev et malaysisk barn smittet med en type corona-virus, der var muteret i hunde. (NY-Times) Denne virus udviklede sig dog ikke til at udgøre nogen reel risiko, og i dag taler man ikke om mutations-slægter af virusset, hvis oprindelse kan spores tilbage til hunde eller andre kæledyr.

Kan hunde lugte, om et menneske er smittet med corona?

Hunde har faktisk vist sig at være ganske nyttige, når det handler om opsporingen af menneskelige smittebærere. Flere hunderacer, der har en særligt veludviklet lugtesans, har nemlig vist sig i stand til at kunne snuse sig frem til smittede personer i offentligheden.

Faktisk er det ikke kun corona-virus, som de kompetente hundenæser kan opsnuse. Nylig forskning har nemlig vist, at disse hunde også kan trænes til at identificere smitte med forskellige corona-varianter. Hunden kan således potentielt lugte forskel på en person, der er smittet med delta-varianten, og en person, der er smittet med omicron. (BMJ Global Health)

At hundenes næser er så fantastisk gode til at opsnuse smittede personer kan vise sig at være nyttig i flere forskellige tilfælde. For eksempel kan disse hunde anvendes i områder af verden, hvor det øvrige test-beredskab ikke er så langt fremme. De kan også finde anvendelse i lufthavne eller øvrige områder, hvor store menneskemasser samles, for at identificere de udstikkere, der måtte bære på smitte. 

For eksempel har man anvendt hunde i Helsinkis lufthavn, hvor det er blevet dokumenteret, at de næsten med 100% præcision kunne udpege de individer, der har været smittet med corona-virus. (Videnskab.dk) Det er altså en “test-sikkerhed”, der langt overgår de hyppigt anvendte antigen-tests herhjemme. På denne måde kan de hunde, der er i stand til at identificere corona-smittede personer, være med til at forhindre potentielle superspreder-begiveheder.

Konklusion: Slip bekymringen - men tag dine forholdsregler

Vi håber, at vi med dette indlæg har kunnet være med til at mane lidt til ro, hvis du har været bekymret for, hvordan din hund ville komme igennem corona-pandemien. Kort sagt: Hunde kan godt smittes med corona, men sygdommen er bare ikke lige så farlig for hunde som for mennesker. Forholdsreglerne er generelt ligetil, og ikke alt for forskellige fra de øvrige forholdsregler, som mennesker skal gøre sig herhjemme. God hygiejne og selv-isolation er på bordet her.

Selvfølgelig skal du stadig være opmærksom, hvis din hund på forhånd er svækket, har helbredsproblemer eller oplever alvorlige symptomer. I så fald bør du kontakte dyrlægen med det samme.

Kan hunde få corona? Få svaret her | Hundeskove.dk (2022)

Find den bedste Hundeforsikring till din bedste ven

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Autem non libero, ex eum molestiae cum sunt expedita dolor. Impedit perspiciatis assumenda modi.

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3530+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én 
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position
Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark
Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet