Labradoodle


Labradoodle – alt du skal vide om den skønne hunderace
En labradoodle (eller ”Doodle” som den friske og halvlanghårede hunderace også kaldes) er den kære, tålmodige og loyale hunderace, der er en blanding mellem en labrador retriever og en storpuddel. Den blev fremavlet i Australien med formålet om at udvikle en hunderace, der ville egne sig perfekt for mennesker med særlige behov.
I dag er der flere svagtseende og blinde mennesker, der har det skønne og livsglade kæledyr som førerhund.
Det er dog langt fra kun som hjælpehund, at racen er populær. En labradoodle er en dejlig familiehund, som er god mod både børn og andre kæledyr i husstanden.

Info om hunderacen

Den charmerende og selskabelige doodle er primært kendt for sit godmodige væsen. Det er en meget venlig og tolerant hund, der er god mod såvel andre hunde som børn.
Når du ønsker at købe en hund, er det vigtigt, at du sætter dig ind i de forskellige hunderacer og finder frem til dén race, som i størst omfang matcher din livsstil.
En labradoodle er karakteriseret ved at være en hund, der:
·            Kræver en ejer, som har tiden og lysten til at tage den til sig som en udvidet del af familien
·            Kan blive op til 14 år
·            Fælder i minimalt omfang
·            Kommer til at veje mellem 7-30 kg.
·            Kræver daglig motion
·            Har brug for mentale udfordringer og opgaver
Den venlige og hjertevarme hunderace har et relativt højt energiniveau og har brug for daglig motion for at holde krop og hjerne vedlige. Det er en meget intelligent hund, som du sagtens kan træne fra hvalpestadiet af.
Det vil være med til at højne hundens trivsel, at du sørger for at give din labradoodle udfordringer, der kan stimulere dens evne til at tænke taktisk og logisk.
Som følge af dens hjælpsomme sind er den australske hunderace særlig god omkring børn. Det er særlig vigtigt, at du forholder dig til dette punkt, hvis der allerede er mindreårige børn i husstanden, eller hvis du forventer, at der kommer det i løbet af hundens levetid.

Motion og boligforhold

De bedste levevilkår for den australske familiehund er i hus, villa eller rækkehus. Selvom en doodle er tilpasningsdygtig, har den brug for daglig motion og frisk luft. I hus kan den boltre sig i en afgrænset og indhegnet have, der kan udgøre en del af motionen.
Den første generation af labradoodles kræver endnu mere motion end de seneste generationer.
Det daglige motionsomfang skal gerne ligge på 1 time. Løber du, kan du tage din tro følgesvend med dig på en frisk tur i naturen. Løb er en perfekt motionsform for den mellemstore hunderace, der kan blive op til 63 cm. høj.
Det er ikke kun den fysiske træning, du skal forholde dig til med en labradoodle i hjemmet. Den har brug for hjernegymnastik og har godt af mentale udfordringer og opgaver. Det kan være i forbindelse med træning, eller det kan foregå indenfor med spil eller små gåder.
Den rette stimulation af både krop og hjerne er med til at gøre din doodle tilpas, så den ikke kommer til at kede sig. Gør den først det, kan det hurtigt gå ud over dine møbler eller sko.
Det er aldrig for sent at opdrage på og træne din australske familiehund. Den vil gøre alt for at behage sin ejer, og du vil derfor med stor succes kunne lave apporterings- og lydighedstræning med din energiske og friske doodle.

Allergivenlighed

Det var oprindeligt med ønsket om at fremavle en allergivenlige hunderace, at den australske blanding mellem labrador retriever og storpuddel blev blandet. Det var opdrætteren, Wally Conron, der stod for avlen, som var bestilt af organisationen ”Royal Guide Dogs Association og Australia”. Organisationen er Australiens største forening af opdrættere og hundetrænere, der uddanner førerhunde til blinde.
Det viste sig hurtigt, at foruden dens allergivenlige karakter, så er doodlen empatisk og tålmodig, og det er disse egenskaber, der gør den perfekt som førerhund.
Lider du af allergi, eller har dine børn eller ægtefælle tendens til overfølsomhed, kan en labradoodle være et godt valg.
Det er ikke typen eller længden af pelsen, der er indikator for, hvorvidt en hunderace er allergivenlig eller ej. Det er derimod mængden af allergener.
En Doodle har en meget lav forekomst af allergener (der er de allergifremkaldende stoffer, som findes i både spyt, urin og hud). Doodlen har ingen underuld, og den fælder derfor ikke meget.

Udseende og pels

Det er særligt pelsen, der er labradoodlens primære kendetegn. Den har en mellemlang pels, der både kan være glat og krøllet. Doodlen findes i flere slags lyse og mørke farver. De mest udbredte pelsfarver hos hunderacen er cremefarvet, hvid, grålig og abrikosfarvet, mens de mere sjældne nuancer er de sorte og brunlige.
Det vil altid være typen af og længden på pelsen, der er bestemmende for, hvordan plejen skal foregå.
Eftersom hunderacen ikke har underuld, vil der være et mindre behov for at bade den ofte. De skønne labradoodles tiltrækker sig mindre snavs og bakterier, da jord og mikroorganismer har sværere ved at sidde fast i pelsen.

Generel pleje

Ligesom det er tilfældet hos mange andre hunderacer, kan en doodle også let komme til at blive ramt af en øreinfektion. Den bedste måde at undgå dette på er ved at tørre hundens ører grundigt efter bad og svømning.
Det anbefales, at du tjekker din doodles ører cirka 1 gang om ugen og holder øje med rødme eller dårlig lugt. Disse tegn kan være de første symptomer på infektionen, som er en behandlingskrævende tilstand. Sørg for at fjerne snavs, så der ikke formerer sig skadelige bakterier i eller omkring ørerne.
Du skal børste din hunds tænder dagligt eller som minimum 3 gange om ugen. Det er vigtigt, at madrester fjernes, så skadelige bakterier elimineres.
I værste fald kan det føre til sygdomme og svækket sundhedstilstand, hvis ikke mundhygiejnen holdes i top hos dit kæledyr. Det bedste er at vænne din hvalp til i en tidlig alder at få børstet tænder. Dette gør det meget lettere og mere behageligt for din hund at få rengjort bisserne, når den er blevet voksen. Og det vil gøre det mere komfortabelt for dig som ejer at stå for hygiejnen, når din hund er rolig og afslappet.
Når det kommer til klipning af negle, skal dette klares cirka 2 gange om måneden. Sørg for at tjekke din hunds negle med jævne mellemrum. Skulle en negl være knækket, eller begynder neglene på den ene pote at blive for lange, kan det føre til både smerter og ikke mindst besvær med at bevæge sig frit.

Gode råd i forbindelse med pleje

Ros og anerkend din hund, når du tjekker dens ører og negle, og når du børster tænderne på den. Det er med til at gøre det til en behagelig og rar oplevelse for din labradoodle, at den belønnes via et positivt tonefald. Det er med til at stimulere dens behov i forhold til at glæde og behage dig som ejer, når den mærker, at du holder af den, og når den oplever, at du er tilfreds med den.

Særligt om helbred og sygdomme

En labradoodle er generelt en meget sund og rask hunderace. Dog er den udsat for at blive ramt af følgende sygdomme og fysiske svækkelser:
·            Hofte- og albuedysplasi
·            Von Willebrand's sygdom
·            Epilepsi
·            Hypothyroidism, der er en tilstand med nedsat stofskifte
Du skal altid købe din racehund fra en godkendt opdrætter, hvor du får anledning til at se både hvalpens stamtavle og forældrenes. De ansvarlige opdrættere har stort fokus på at fremavle de sundeste hunde og holde racen mest mulig fri for sygdomme og helbredsproblemer.
Derudover skal du aldrig købe en hund hos en opdrætter uden først at se den interagere med tæven og eventuelle søskende. Det er vigtigt at se hvalpen sammen med sin mor, da det er et bevis på, at hvalpene er godt socialiseret med andre hunde og ikke blot er en del af de forfærdelige hvalpefabrikker.
Du skal undersøge både pudlen og labrador retrieveren som hunderacer, før du anskaffer dig en doodle. På den måde kan du blive bekendt med adfærd, helbred, motion og særlige karaktertegn hos din charmerende blandingshund.

Er en labradoodle den rette hunderace for mig?

Før du køber hund, skal du overveje, hvor meget tid du har til at kunne motionere den, træne den og være social med den. Derudover skal du gøre dig bekendt med, hvilke behov den pågældende race har.
Når det er en doodle, der er din foretrukne hunderace, kan du bruge følgende overvejelser, før du beslutter dig endeligt for køb:
·            Har jeg tiden dagligt og ugentlig i forhold til at træne hunden både fysisk og mentalt?
·            Bor jeg i hus med tilstødende have, hvor hunden kan lege, tumle og brænde krudt af?
·            Har jeg børn i husstanden, som kræver ekstra tålmodighed hos den kommende hund?
Der er rig mulighed for, at din labradoodle hurtigt kommer til at blive en del af både husstanden og familien. Den kan tages med på ferier, og den kan trænes til at være selskabelig og social, hvilket kan bringe glæder hos både kæledyr og dig som ejer.
Disse hundeejere har allerede bedømt hundeskovene
900+ har allerede bedømt Danmarks hundeskove
Katja Udsen

stars3

Katja U.

Bedømte Randal Skov
Super dejlig hundeskov, der virker velbesøgt og man kan derfor jævnligt møde hundevenner ;-) Rimelig pløret i regnfulde tider, men tag tøj på til lejligheden og der er ingen problem Der er borde og bænke og store græs arealer hvor hundene kan lege
Læs bedømmelse

fdc2b8184b350399a6bef452f9f27ee808510568
57614448a55a9c914af25fa6051bc9d4de67f209
09e6f2128bf070a2cb4594f748322bd6f8c700b7
72328e4b8ac1a011e1db3c9215e32d2c194f5b31
Gerrit P. Nijhof

stars3

Gerrit P.

Bedømte Gybels Plantage
Hello, we write 1946 in that year i lived in the house of Dr. Frederik Gybel, Hans Aabeslvej 7. In 1992 i visited Sæby again and we went to Store Toftelund to see the surrounding. Dr. Gybel and his wife died. And i think there is no member of your club who knows about dr. Gybel. If yes, pl let me know. kind regards, Gerrit Nijhof
Læs bedømmelse

2ba86b0ec4dfc144c9e9e64826cf744beee43fda
8577f6fc594e651544552c55fa9a90592a797b73
David Granum

stars2

David G.

Bedømte Vestskoven, Oxbjerget
Rigtig dejligt sted. God plads og meget søde hunde og mennesker. Kæmpe minus!!! Der er ingen skraldespande og det er ikke iorden. Så det bliver kun til 2 stjerner. Alligevel kan jeg godt anbefale dette sted fordi der er masser af plads og borde og bænke hvor man frit kan sidde og hygge mens "ungerne" leger.
Læs bedømmelse

5b19b43599cffd896a6d66e045f9cbc30e7f6b62
424dd102f4d562b548a7fe581eb8056abd154d05
13c8dfe64a2b6dad2efc62d74631ae544a1b93dd
6c293b074152d9565c18b03805488645a488ded2
Heidi Sire

stars2

Heidi S.

Bedømte Hundeskov ved Nørre Nebel
En god hundeskog med mye vegetasjon og et lite vann hvor hunden får lekt seg og løpt. Vi bruker den ofte når vi er i Danmark, og her er ikke så mange andre hunder.
Læs bedømmelse

482c2fc32d497f2656afbe08104da6bdc7be3498
Heidi Sire

stars1

Heidi S.

Bedømte Sædding Ådal hundeskov
En helt OK hundeskog hvor det ofte er andre hunder.
Læs bedømmelse