Labradoodle


Labradoodle – alt du skal vide om den skønne hunderace
En labradoodle (eller ”Doodle” som den friske og halvlanghårede hunderace også kaldes) er den kære, tålmodige og loyale hunderace, der er en blanding mellem en labrador retriever og en storpuddel. Den blev fremavlet i Australien med formålet om at udvikle en hunderace, der ville egne sig perfekt for mennesker med særlige behov.
I dag er der flere svagtseende og blinde mennesker, der har det skønne og livsglade kæledyr som førerhund.
Det er dog langt fra kun som hjælpehund, at racen er populær. En labradoodle er en dejlig familiehund, som er god mod både børn og andre kæledyr i husstanden.

Info om hunderacen

Den charmerende og selskabelige doodle er primært kendt for sit godmodige væsen. Det er en meget venlig og tolerant hund, der er god mod såvel andre hunde som børn.
Når du ønsker at købe en hund, er det vigtigt, at du sætter dig ind i de forskellige hunderacer og finder frem til dén race, som i størst omfang matcher din livsstil.
En labradoodle er karakteriseret ved at være en hund, der:
·            Kræver en ejer, som har tiden og lysten til at tage den til sig som en udvidet del af familien
·            Kan blive op til 14 år
·            Fælder i minimalt omfang
·            Kommer til at veje mellem 7-30 kg.
·            Kræver daglig motion
·            Har brug for mentale udfordringer og opgaver
Den venlige og hjertevarme hunderace har et relativt højt energiniveau og har brug for daglig motion for at holde krop og hjerne vedlige. Det er en meget intelligent hund, som du sagtens kan træne fra hvalpestadiet af.
Det vil være med til at højne hundens trivsel, at du sørger for at give din labradoodle udfordringer, der kan stimulere dens evne til at tænke taktisk og logisk.
Som følge af dens hjælpsomme sind er den australske hunderace særlig god omkring børn. Det er særlig vigtigt, at du forholder dig til dette punkt, hvis der allerede er mindreårige børn i husstanden, eller hvis du forventer, at der kommer det i løbet af hundens levetid.

Motion og boligforhold

De bedste levevilkår for den australske familiehund er i hus, villa eller rækkehus. Selvom en doodle er tilpasningsdygtig, har den brug for daglig motion og frisk luft. I hus kan den boltre sig i en afgrænset og indhegnet have, der kan udgøre en del af motionen.
Den første generation af labradoodles kræver endnu mere motion end de seneste generationer.
Det daglige motionsomfang skal gerne ligge på 1 time. Løber du, kan du tage din tro følgesvend med dig på en frisk tur i naturen. Løb er en perfekt motionsform for den mellemstore hunderace, der kan blive op til 63 cm. høj.
Det er ikke kun den fysiske træning, du skal forholde dig til med en labradoodle i hjemmet. Den har brug for hjernegymnastik og har godt af mentale udfordringer og opgaver. Det kan være i forbindelse med træning, eller det kan foregå indenfor med spil eller små gåder.
Den rette stimulation af både krop og hjerne er med til at gøre din doodle tilpas, så den ikke kommer til at kede sig. Gør den først det, kan det hurtigt gå ud over dine møbler eller sko.
Det er aldrig for sent at opdrage på og træne din australske familiehund. Den vil gøre alt for at behage sin ejer, og du vil derfor med stor succes kunne lave apporterings- og lydighedstræning med din energiske og friske doodle.

Allergivenlighed

Det var oprindeligt med ønsket om at fremavle en allergivenlige hunderace, at den australske blanding mellem labrador retriever og storpuddel blev blandet. Det var opdrætteren, Wally Conron, der stod for avlen, som var bestilt af organisationen ”Royal Guide Dogs Association og Australia”. Organisationen er Australiens største forening af opdrættere og hundetrænere, der uddanner førerhunde til blinde.
Det viste sig hurtigt, at foruden dens allergivenlige karakter, så er doodlen empatisk og tålmodig, og det er disse egenskaber, der gør den perfekt som førerhund.
Lider du af allergi, eller har dine børn eller ægtefælle tendens til overfølsomhed, kan en labradoodle være et godt valg.
Det er ikke typen eller længden af pelsen, der er indikator for, hvorvidt en hunderace er allergivenlig eller ej. Det er derimod mængden af allergener.
En Doodle har en meget lav forekomst af allergener (der er de allergifremkaldende stoffer, som findes i både spyt, urin og hud). Doodlen har ingen underuld, og den fælder derfor ikke meget.

Udseende og pels

Det er særligt pelsen, der er labradoodlens primære kendetegn. Den har en mellemlang pels, der både kan være glat og krøllet. Doodlen findes i flere slags lyse og mørke farver. De mest udbredte pelsfarver hos hunderacen er cremefarvet, hvid, grålig og abrikosfarvet, mens de mere sjældne nuancer er de sorte og brunlige.
Det vil altid være typen af og længden på pelsen, der er bestemmende for, hvordan plejen skal foregå.
Eftersom hunderacen ikke har underuld, vil der være et mindre behov for at bade den ofte. De skønne labradoodles tiltrækker sig mindre snavs og bakterier, da jord og mikroorganismer har sværere ved at sidde fast i pelsen.

Generel pleje

Ligesom det er tilfældet hos mange andre hunderacer, kan en doodle også let komme til at blive ramt af en øreinfektion. Den bedste måde at undgå dette på er ved at tørre hundens ører grundigt efter bad og svømning.
Det anbefales, at du tjekker din doodles ører cirka 1 gang om ugen og holder øje med rødme eller dårlig lugt. Disse tegn kan være de første symptomer på infektionen, som er en behandlingskrævende tilstand. Sørg for at fjerne snavs, så der ikke formerer sig skadelige bakterier i eller omkring ørerne.
Du skal børste din hunds tænder dagligt eller som minimum 3 gange om ugen. Det er vigtigt, at madrester fjernes, så skadelige bakterier elimineres.
I værste fald kan det føre til sygdomme og svækket sundhedstilstand, hvis ikke mundhygiejnen holdes i top hos dit kæledyr. Det bedste er at vænne din hvalp til i en tidlig alder at få børstet tænder. Dette gør det meget lettere og mere behageligt for din hund at få rengjort bisserne, når den er blevet voksen. Og det vil gøre det mere komfortabelt for dig som ejer at stå for hygiejnen, når din hund er rolig og afslappet.
Når det kommer til klipning af negle, skal dette klares cirka 2 gange om måneden. Sørg for at tjekke din hunds negle med jævne mellemrum. Skulle en negl være knækket, eller begynder neglene på den ene pote at blive for lange, kan det føre til både smerter og ikke mindst besvær med at bevæge sig frit.

Gode råd i forbindelse med pleje

Ros og anerkend din hund, når du tjekker dens ører og negle, og når du børster tænderne på den. Det er med til at gøre det til en behagelig og rar oplevelse for din labradoodle, at den belønnes via et positivt tonefald. Det er med til at stimulere dens behov i forhold til at glæde og behage dig som ejer, når den mærker, at du holder af den, og når den oplever, at du er tilfreds med den.

Særligt om helbred og sygdomme

En labradoodle er generelt en meget sund og rask hunderace. Dog er den udsat for at blive ramt af følgende sygdomme og fysiske svækkelser:
·            Hofte- og albuedysplasi
·            Von Willebrand's sygdom
·            Epilepsi
·            Hypothyroidism, der er en tilstand med nedsat stofskifte
Du skal altid købe din racehund fra en godkendt opdrætter, hvor du får anledning til at se både hvalpens stamtavle og forældrenes. De ansvarlige opdrættere har stort fokus på at fremavle de sundeste hunde og holde racen mest mulig fri for sygdomme og helbredsproblemer.
Derudover skal du aldrig købe en hund hos en opdrætter uden først at se den interagere med tæven og eventuelle søskende. Det er vigtigt at se hvalpen sammen med sin mor, da det er et bevis på, at hvalpene er godt socialiseret med andre hunde og ikke blot er en del af de forfærdelige hvalpefabrikker.
Du skal undersøge både pudlen og labrador retrieveren som hunderacer, før du anskaffer dig en doodle. På den måde kan du blive bekendt med adfærd, helbred, motion og særlige karaktertegn hos din charmerende blandingshund.

Er en labradoodle den rette hunderace for mig?

Før du køber hund, skal du overveje, hvor meget tid du har til at kunne motionere den, træne den og være social med den. Derudover skal du gøre dig bekendt med, hvilke behov den pågældende race har.
Når det er en doodle, der er din foretrukne hunderace, kan du bruge følgende overvejelser, før du beslutter dig endeligt for køb:
·            Har jeg tiden dagligt og ugentlig i forhold til at træne hunden både fysisk og mentalt?
·            Bor jeg i hus med tilstødende have, hvor hunden kan lege, tumle og brænde krudt af?
·            Har jeg børn i husstanden, som kræver ekstra tålmodighed hos den kommende hund?
Der er rig mulighed for, at din labradoodle hurtigt kommer til at blive en del af både husstanden og familien. Den kan tages med på ferier, og den kan trænes til at være selskabelig og social, hvilket kan bringe glæder hos både kæledyr og dig som ejer.
Disse hundeejere har allerede bedømt hundeskovene
890+ har allerede bedømt Danmarks hundeskove
Rikke Steen

stars1

Rikke S.

Bedømte Nybæk Plantage
Hundeskoven ligger langt nede af en grusvej inde i skoven. Den er indhegnet, men total tilgroet. Der er bare lige en lille sti rundt langs hegnet. Sørgeligt!
Læs bedømmelse
Signe Lynggaard Gregersen

stars2

Signe L.

Bedømte Skanderborg Hundeskov
Kør ind bagved Skanderborg Forsyning. Kuperet terræn, så skoven kan være lidt uoverskuelig. Stierne kan være lidt glatte om vinteren. Hegnet er rimeligt "groft" i nettet, så jeg tror små hunde kan komme igennem. Bænke til et hvil og en kop kaffe.
Læs bedømmelse

58e189c65a5f70e03b6eb426e2ee33424e657035
bab2fce9f22f974cd961e9cd1f29eeb2d1ff6207
a5e05fb1e0d6473454f77bb381994f83659b2ecd
f2e9b1d7883d53bf78f3925f1a2c9e560b5b6f8c
Nickie Bothmann Draupner

stars2

Nickie B.

Bedømte Hundegård i Dyssegårdsparken
Det gode her er at der er skraldespand, vandpost og gratis høm høm poser tilgængeligt. Minusset, der er meget mudret og vinteren.
Læs bedømmelse

da2b93a3b47d5c4a4770fc85c4b6f0e490598aa3
55b9722d9ec78fdc5f778a00449ceed910d0c870
9973fab077b14d60d426633c681c5f2a3ab25307
7dad6ad7bffac40ecd71ddf0ceb8a6d3a26bd60f
Angelina Bonde Harbo

stars3

Angelina B.

Bedømte Grønlien Hundeskov
Rigtig fin hundeskov - godt centralt placeret samlingssted med flis, borde og bænke samt bålsted. Små stier rundt i skoven og god indhegning. Kan varmt anbefales!
Læs bedømmelse

8482461415c6b66ef78e75d9f54fa60517527940
Anne Lund Hansen

stars2

Anne L.

Bedømte Tinkerdal Hundeskov
Fin skov. Hyggeligt med agility rundt i skoven. Der bord-bænke sæt inde i hundeskoven. Fin varieret bevoksning. Gode parkeringsforhod/tilkørselsforhold
Læs bedømmelse

ef074e957cfd17a84823f80c09b35572c40cea64
2c35ce0808cfbb2a23e2d0927c63800a10837907
cff774bb34494116bc3f212351b6418008f9dfe6
a5b0589731688de0a7d7fc2866d11876e876be86