Alle blogindlæg


Øjenbetændelse hos hunde – Symptomer, Årsager og Behandling


Det er naturligvis aldrig rart når vores elskede hunde får en sygdom eller kommer til skade på anden vis. Derfor er det også vigtigt, at vi som hundeejere er forberedte på at sådan noget kan ske, og ved hvad vi skal gøre, hvis det sker. En tilstand som du med god sandsynlighed vil komme til at opleve med din hund er, at den får en øjenbetændelse. Øjenbetændelser er meget almindelige ved hunde, og det er næsten mere normalt at de får det på et tidspunkt i deres liv, end ikke. En øjenbetændelse hos en hund kan opstå på grund af flere forskellige årsager, og kan nogle gange endda også opstå udelukkende fra anatomiske særegenheder ved nogle specifikke racer. Hvis du opdager at din hund har en øjenbetændelse, og du sørger for at gå gjort noget ved det så hurtigt som overhovedet muligt, så er det dog i langt de fleste tilfælde fuldstændigt ufarligt, og ikke noget der vil forårsage længerevarende eller permanente skader.

I dette indlæg kan du lære mere om øjenbetændelser hos hund. Vi går i dybden med de forskelige årsager til hvorfor en hund kan få øjenbetændelse, hvilke symptomer en hund typisk har ved øjenbetændelse, og selvfølgelig hvad det kræver af behandling for at slippe af med betændelsen igen. Læs derfor videre, hvis du vil rustes godt på til tilfældet af at din hund får øjenbetændelse, eller hvis den lige har fået det, og du vil lære hvordan du skal reagere.

De forskellige årsager til øjenbetændelser hos hunde


Det tekniske navn for øjenbetændelse i lægeverdenen er konjunktivitis. Faktisk, så kan øjenbetændelse hos hunde opstå af enormt mange forskellige årsager. Herunder kan disse årsager dog deles op i to underkategorier; infektiøse og ikke-infektiøse. Du kan nok regne ud fra navnene hvad forskellen er. Ved en infektiøs øjenbetændelse er den opstået på grund af patogener som f.eks. svampe, parasitter, vira eller bakterier. Ved ikke-infektiøs øjenbetændelse kommer betændelsen altså fra anden indblanding end bakterier.

Infektiøse øjenbetændelser har følgende triggere:


-              Bakterier
-              Vira
-              Parasitter
-              Svampe

Ikke-infektiøse øjenbetændelser har følgende triggere:


-              Fremmedlegemer som er endt i øjet (Kan f.eks. være støvpartikler)
-              Skader
-              Allergier
-              Endda træk (Hvis du f.eks. har vinduet åbnet i lang tid af gangen)

Ved nogle hunderacer skal du være ekstra opmærksom


Udover de årsager vi allerede har gået igennem, kan anatomiske særegenheder også resultere i at noget hunderacer er ekstra sårbare over for at få en øjenbetændelse. Dette gælder specielt hunderacer med korte hoveder, som f.eks. en mopper eller den franske bulldog. Deres øjenform kan på grund af deres avl ofte have et for stort eller for lille øjenlåg, hvilket resulterer i at deres øjne er ekstra modtagelige over for en potentiel øjenbetændelse. Hunde med ekstra behåring rundt omkring øjenlågene kan dog også have en øget risiko for at udvikle en øjenbetændelse. Eksempler på sådanne racer er f.eks. blodhunde og Cocker Spaniel.

Specielle typer af øjenbetændelse hos hunde


Ved nogle hunde kan der opstå specielle former for øjenbetændelse andet end den klassiske øjenbetændelse, som typisk er den der forekommer hos hunde. Dette er den såkaldte konjunkivitis follicularis (kronisk øjenbetændelse), hvor hunden vil få øjenbetændelse kronisk. Det skyldes at der dannes små lymfeknuder på huden af små hunde, som så irriterer øjet og dermed kan føre til betændelse. En anden form for øjenbetændelse er tør betændelse i bindehinden og hornhinderne. Dette er forårsaget af en utilstrækkelig produktion af tårvæske hos nogle hunde.

Symptomer ved øjenbetændelse hos hunde


Der kan være flere forskellige symptomer på øjenbetændelse hos hunde, så nogle gange kan det være super nemt at opdage og andre gange lidt svære. Ligesom at hunde kan få øjenbetændelse af mange forskellige årsager kan de nemlig også reagere meget forskelligt på øjenbetændelse. Øjenbetændelsen kan opstå ved bare det ene øje, og andre gange kan det opstå samtidigt ved begge øjne. Hvis det er infektiøs øjenbetændelse der er tale om, vil det typisk starte ud med at det ene øje bare bliver lidt rødt. Derefter kan det udvikle sig, og også sprede sig til det andet øje, hvis ikke hunden hurtigt bliver behandlet.

De mest normale symptomer på øjenbetændelse ved hunde er at hunden får røde, kløende og meget vandige øjne. Der vil derudover også komme slimet, purulent eller måske vandet udflåd ud fra det eller de øjne der er påvirket. Det er meget vigtigt, at man sørger for at få dette behandlet så hurtigt som overhovedet muligt, da øjenbetændelse kan være meget smertefuldt for hunde, og gøre dem meget svage og syge. Udover at øjnene bliver rød, kløende og meget vandige kan øjnene også svulme meget op i forbindelse med øjenbetændelse. I disse tilfælde er det meget nemt at opdage, at hunden har en øjenbetændelse, da det er meget synligt.

Dyrelægens diagnose af øjenbetændelse hos hunde


Hvis du opdager, at din hund har de symptomer som lige er blevet nævnt, og dermed mistænker at din hund har øjenbetændelse, er det meget vigtigt, at du sørger for at kontakte og besøge dyrelægen hurtigst muligt. Hvis ikke du gør dette, kan det som sagt hurtigt udvikle sig til at blive et seriøst problem for hunden og dens helbred. Når du besøger hundelægen, vil han eller hun først og fremmest tjekke øjnene for at se, om der rent faktisk kan være tale om en øjenbetændelse. Hvis dyrelægen vurderer at dette kan være tilfældet, tjekker lægen om hundens hornhinde er beskadiget. Dette er nemlig at klart tegn for om der er tale om øjenbetændelse eller ikke.

Derefter vil lægen tjekke om der befinder sig et fremmedlegeme i eller ved hundens øjne. Hvis der er det, er det nemlig højst sandsynligt grunden til betændelsen, og lægen vil derfor hurtigst muligt sørge for at få fjernet dette fremmedlegeme. Udover at tjekke øjnene for fremmedlegemer vil lægen også diagnosticere om der er tale om en infektiøs eller ikke-infektiøs øjenbetændelse. For at gøre dette vil dyrelægen tage en prøve fra hundens udstødning fra hundens øjenbetændelse, da dette er en meget effektiv og hurtig måde, at se om der er tale om mulige patogener, eller bakterier, som er skyld i øjenbetændelsen.

Udover dette vil en læge også som regel kontrollere hundens øjne for at sikre, at der ikke er opstået en forstoppelse i hunden. Det er meget almindeligt, at lægen lige tjekker dette igennem. For at teste om der er tale om en forstoppelse hælder dyrelægen en grøn væske ned i øjnene på hunde. Hvis hunden ikke har en øjne forstoppelse bør den grønne løbe ud af næsten igen lidt senere.

Behandling af øjenbetændelse hos hunde


Hvilke sikkerhedsforanstaltninger der er krævet for at behandle øjenbetændelse så hurtigt og så effektivt som muligt, afhænger af den unikke hunds krav og levemåde. Hvis du er helt sikker på, at øjenbetændelse skyldes at hund har et fremmedlegeme i dens øjne. Hvis dette er tilfældet, handler det naturligvis om at sørge for at gø legemet fjernet så hurtigt som muligt, inden det giver mening at benytte sig af et produkt der skal hjælpe dig og din hund. Det kan nemlig også godt være nødvendigt at sørge for at vaske hundens øjne med en anti-inflammatorisk salve til mig.

Behandlingen af øjenbetændelse nummer 2


Hunden kan som sagt også nemt få øjenbetændelse uden at der har været en indblanding fra eksterne bakterier eller sensorer. Det er altså med andre ord ikke sikkert at en øjenbetændelses kommer fra bakterier. Øjenbetændelsen kan som sagt også bare komme fra fremmedlegemer i øjet, i form af f.eks. støvpartikler.

Hjælp til hunde der lider af øjenbetændelse


Hvis din hund har fået en øjenbetændelse handler det naturligvis om, at hjælpe den så hurtigt som muligt med at komme sig over nederlaget. Derfor er det selvfølgelig en god ide at sørge for at være forberedt på sådan en situation, og vide præcis du skal gøre, hvis din hund bliver udsat for denne irriterende situation. Hvis din hund har udviklet en lettere øjenirritation eller decideret øjenbetændelse, som er ikke-infektiøs, eller med andre ord ikke forårsaget af patogener. Så er det typisk rigeligt blot at vaske øjnene, og sørge for at holde deres køkkenhygiejne rent og væk fra bestillerne. Det kan dog også være i nogle tilfælde, at det ikke er nok bare at skylle hundes øjne. I sådanne tilfælde skal vi have fat i nogle naturlige øjendråber. Der er mange gode øjendråber til hunde ude på markedet, og de indeholder typisk næsten altid det samme. Med nogle gode øjendråber kan du lynhurtigt slå øjenbetændelsen ihjel, og dermed komme videre med at leve dit liv sammen med din hund. Disse øjendråber indeholder nemlig en masse forskelligt der gør at dine øjne meget hurtigt vil falde til ro, og at øjenbetændelsen forhåbentligt hurtigt forsvinder igen.

Prognose for øjenbetændelse hos hunde


Når en hund får øjenbetændelsen, er prognosen grundlæggende set positiv. En øjenbetændelse der er ikke-infektiøs heler som regel hurtigt og meget godt, uden nogen væsentlige komplikationer. I disse tilfælde vil symptomerne på øjenbetændelsen generelt forsvinde helt efter bare nogle dage, hvis man plejer den ordentligt. Det samme gælder faktisk også for hunde med en infektiøs øjenbetændelse. Her er det dog ekstra vigtigt, at man fortsætter med at give hunden øjendråberne eller salven i så lang tid som dyrelægen siger det, og ikke stopper for tidligt. Stopper man for tidligt er der nemlig for stor sandsynlighed for at man ikke får dræbt betændelsen helt, og at den så bare dukker op igen allerede efter nogle få dage.

Som sagt er det ekstremt vigtigt, at du sørger for at pleje øjenbetændelsen og gør som lægen siger du skal. Uden passende pleje og behandling er der nemlig stor sandsynlighed for at øjenbetændelsen vil resultere i permanent skade og i værste tilfælde rent faktisk resultere i komplet blindhed hos hunden i det eller de øjne der er berørt.

Undgå øjenbetændelse hos din hund


Det er ikke muligt at beskytte sin hund 100% mod øjenbetændelse og være fuldstændig sikker på at den aldrig vil få det, men man kan foretage sig nogle forebyggende foranstaltninger, som kan reducere risikoen super meget. Først og fremmest bør du undgå at udsætte din hund for træk. Nå du er ude og køre er det f.eks. bedst at have vinduerne lukket.

Ud over det, skal du sørge for at du giver din hunds øjenpleje alt den opmærksomhed og pleje som er nødvendigt. Det er specielt vigtigt, hvis du har en af de hunde der er ekstra udsatte for at få øjenbetændelse. Altså hunde med kortehoveder som f.eks. franske bulldogs. Du kan f.eks. gøre regelmæssig brug af øjendråber til din hund, da dette vil hjælpe med hele tiden af rense øjnene og i sidste ende reducere risikoen for at din hund ender med at få en øjenbetændelse.

Hvis din hund ofte får øjenbetændelse på grund af dens allergi, kan det godt give mening med hyposensibilisering, mens at hvis den ofte får det på grund af fejl i øjenlågene fra fødsel kan det kun slippes for ved operation. Så må du altså vurdere hvor ofte og hvor slemt det er, og så derefter tage en beslutning om en operation er den bedste løsning.

En hunds øjenbetændelse kan smitte

Det er også vigtigt, at du er ekstra opmærksom, hvis din hund rent faktisk har fået øjenbetændelse. Dette kan nemlig være smitsomt overfor dig, men også over for andre hunde. Hvis din hund har en infektiøs øjenbetændelse, er det altså vigtigt at du er forsigtig, og når du omgås din hund skal du vaske dine hænder straks efter at have rørt den. Specielt lige efter at du har brugt øjendråber eller øjensalve på hunden, da dine hænder så naturligt ville have været i nærheden af det berørte øje.

Konklusion

Kort sagt er det altså meget normalt, at hunde får øjenbetændelse. De typer øjenbetændelser der findes hos hunde kan deles op i to forskellige kategorier; infektiøse og ikke-infektiøse. Forskellen er blot at ved en infektiøs øjenbetændelse skyldes det en form for bakterier, mens det ved en ikke-infektiøs øjenbetændelse skyldes noget andet, som f.eks. fremmedlegemer i øjet. Her er det vigtigt at være opmærksom på at infektiøse øjenbetændelser er smitsomme. Det er også vigtigt at være ekstra opmærksom på øjenbetændelse ved din hund, hvis du har en race der er ekstra sårbar over for at få øjenbetændelse. Det er korthovedet racer som f.eks. franske bulldogs. Der findes flere forskellige slags symptomer på at din hund har fået øjenbetændelse, men de typiske er at hundens øjne blive røde, klør og at de bliver ekstra vandige. Derudover kan hundens område omkring øjet også hæve sig en del. Hvis du opdager at din hund har fået øjenbetændelse, er det enormt vigtigt, at du sørger for at kontakte lægen hurtigst muligt, og at du følger de retningslinjer som lægen giver dig. Hvis du sørger for at få øjenbetændelsen plejet med det samme, vil det hurtigt gå over og ikke forårsage nogle komplikationer eller skader efterfølgende. Hvis du ikke sørger for at få øjenbetændelse plejet med det samme, kan det dog resultere i permanente skader, og i værste tilfælde gøre hunden fuldstændig blind på det berørte øje. Du kan forebygge øjenbetændelse ved hunde, men aldrig være helt sikker på at det aldrig vil komme. Måder at forebygge det på inkluderer aldrig at udsætte hunden for træk, og at benytte sig af øjendråber til hunden på regelmæssig basis.


Øjenbetændelse hos hunde – Symptomer, Årsager og Behandling

Find den bedste Hundeforsikring till din bedste ven

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Autem non libero, ex eum molestiae cum sunt expedita dolor. Impedit perspiciatis assumenda modi.

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3580+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én 
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position
Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark
Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet