Alle blogindlæg


Ormekur til hund


Det er de færreste hundeejere, der synes at tanken om orm hos deres pelsede ven, er særlig appetitligt, og noget de fleste gerne vil undgå.
Selvom man som hundeejer helst vil undgå orm helt, er indvoldsorm er en meget almindelig tilstand hos hunde, som de fleste får på et eller flere tidspunkter i løbet af deres hundeliv. Der findes forskellige typer af indvoldsorm, der kan ramme din hund. De forskellige typer inficerer forskellige organsystemer i kroppen, hvor indvoldsormen, som angriber tarmene, er den mest hyppige forekommen i Danmark.
Synes du det kan være en jungle at finde ud af, hvornår din hund bør behandles med ormekur, om du eller dine børn kan blive smittet med orm, eller hvilke symptomer orm giver, hvis din hund er smittet?
Denne artikel besvarer alle de spørgsmål du eventuelt måtte have omkring orm hos hund, samt hvordan det nemt kan behandles.

Hvorfor får hunden orm?

Indvoldsorm, også kaldet tarmparasitter, er snyltere. Det vil sige, at de har brug for et værtsdyr for at overleve og videreudvikle sig fra larvestadie til voksen orm, hvor de kan lægge nye larveæg. Nogle parasittyper har brug for flere forskellige værter i løbet af sin udvikling for at komme til sit næste livsstadie. Mange parasittyper er artsspecifikke, hvilket vil sige at hundens spolorm skal bruge en hund som vært, for at kunne videreudvikle sig.
Alle hunde kan blive smittet med orm, men der er forskel på hvor syg den enkelte hund bliver. En ung og rask hund har et bedre immunforsvar, og kan derved bekæmpe parasitinfektionen bedre. Hunde med nedsat immunforsvar pga. enten alderdom eller sygdom, vil have en svagere modstandskraft overfor tarmparasitterne.

Hvordan smitter indvoldsorm?

Der findes forskellige smitteveje til, hvordan din hund kan blive smittet med orm. Det afhænger samtidig af, hvilken type indvoldsorm det er, da de enkelte typer har forskellige livsstadier, og herved forskelligt hvordan de smitter.
Tarmparasitterne har brug for en mellemvært for at kunne fortsætte sin videreudvikling. En typisk mellemvært er fx en snegl. Sneglen kan blive inficeret af parasitten ved, at den kravler hen over noget græs, hvor der ligger noget afføring med larver eller larveæg i. Sneglen optager herved larver eller æg, hvorefter de kan udvikle sig til næste stadie.
Indtager hunden den inficerede snegl, vil parasitterne fortsætte sin levetid i hunden.
Smitten kan også ske ved, at ormen udskiller sine æg eller larver via hundens afføring, og en anden hund kommer i kontakt med den inficerede afføring og herved bliver smittet direkte uden at en mellemvært er involveret.
Ved drægtighed kan moderdyret smitte fostrene.

Smittevejene er altså primært:

·            Direkte smitte via inficeret afføring fra en anden hund
·            Indirekte smitte via indtagelse af en mellemvært, fx mus, snegl eller fugl
·            Via moderkagen og modermælken

Symptomer på smitte med indvoldsorm

Det er ikke ved alle tilfælde at smitte med orm, giver anledning til symptomer. Hvis hundens almene helbred er godt og har et stærkt immunforsvar, vil den være langt bedre til at bekæmpe parasitinfektionen. Derfor kan din hund godt have orm, uden at du opdager det.

Symptomer på tarmparasitter kan være:

·            Opkastninger
·            Diarré
·            Bugsmerter (ondt i maven)
·            Tør og livløs pels
·            Afmagring
·            Almen tilstand påvirket, nedtrykt
Har du mistanke om, at din hund er smittet med tarmparasitter, er det vigtigt at tage kontakt til din dyrlæge. Ofte kan det være en god idé at rutinemæssigt at aflevere en afføringsprøve til din dyrlæge 1-2 gange om året, især hvis din hund ofte er sammen med andre hunde, hvor din hund vil være i større risiko for smitte. Bruger du og din hund meget tid i skoven eller ved moseområder, er din hund også i højere risiko for at blive smittet, hvis hunden har tendens til at smage på alt.
Symptomerne varierer desuden efter, hvor mange parasitter, der er til stede. Hvis hunden kun har lidt orm i sig, kan den have langt svagere tegn på det, end hvis den har en større mængde. Ved større mængder og længere varig parasitinfestation, vil hunden udvise tydeligere symptomer og være almen påvirket af det. 

Forskellige typer af tarmparasitter

Der findes forskellige typer af indvoldsorm, som din hund kan blive smittet med. Ormetyperne kan opdeles i rundorm og bændelorm. Endvidere findes der underarter inden for begge ormetyper.

Rundorm

I Danmark har vi primært fokus på spolorm, hageorm og piskeorm, samt hjertelungeorm.

Spolorm

er den hyppigst forekomne hos danske hunde, og ses oftest hos de unge hunde. Ofte er spolorm nemmere at påvise, da hunden har tendens til opkastning, hvor ormene kan spottes med det blotte øje. Derudover kan hunden få diarré og blive mere afmagret.

Hageormen

som er en del mindre end spolormen, findes også lejlighedsvis hos vores danske hunde. Den er mere sjælden forekommen, og ses som oftest hos kennelhunde og jagthunde. Hageormen lever især af blod hos værtsdyret, hvor den kan forårsage blodmangel. Især hvalpe kan blive syge af det. Hageormen smitter via indtagelse af larver fra omgivelserne og via modermælken.

Piskeorm

er ikke særlig udbredt i Danmark, og findes primært hos importerede hunde. Piskeormen kan medføre blodig diarré, afmagring, samt bugsmerter.

Hjertelungeorm

som er en forsimplet betegnelse, der dækker over to forskellige typer, fransk hjerteorm og rævens lungeorm. Den franske hjerteorm forårsager alvorlig sygdom hos hund og kan være livsfarlig, hvorimod rævens lungeorm sjældent giver anledning til alvorlig sygdom.

Hjertelungeorm

er i dag udbredt over det meste af Danmark, men har tidligere primært været begrænset til flere dele på Sjælland.
Hjertelungeormen er mikroskopisk og lever og formerer sig i hundens blodkar i lungerne. Dette medfører symptomer på bl.a. hoste, vejrtrækningsproblemer og åndenød. Desuden kan du opleve at din hund ændrer adfærd og kan få blødningsforstyrrelser.
Hjertelungeorm er alvorlig, og du bør derfor få undersøgt din hund jævnligt, hvis du bor i et område, hvor smitten er høj.

Bændelorm

Bændelorm i Danmark er hyppigt forekommen og findes i forskellige arter. De arter af bændelorm som kan ramme vores hunde, er de to typer af dværgbændelorm, rævens- og hundens dværgbændelorm. Disse typer smitter udelukkende via mellemværter, og altså ikke direkte mellem hunde.
Begge typer af dværgbændelorm giver ingen eller meget svage symptomer hos hunden, og kan derfor som udgangspunkt være svære at opdage. Dog udskiller dværgbændelormen små led, som ligner riskorn, gennem afføring, hvor de tydeligt kan ses. Det er oftest på denne måde, at ejerne opdager at deres hund er blevet smittet.
Dværgbændelormene kan føre til alvorlig sygdom hos mennesker.

Hvornår skal din hund behandles med ormekur?

Ormekur er et receptpligtigt middel, og skal udskrives af dyrlægen. Ormekur virker ikke forebyggende, og derfor behandles hunden kun, hvis den er blevet smittet. Når dyrlægen skal diagnosticere orm hos hunden, foregår det ved at undersøge en afføringsprøve, hvor dyrlægen kan, ved hjælp af nogle tests, påvise om der er æg eller larver til stede. Det kan være en fordel at samle afføringsprøver fra forskellige dage, da larveæggene udskilles uregelmæssigt.
I nogle tilfælde stilles diagnosen ved, at der tydeligt ses orm i opkast eller afføring, og derfor behøves ikke en afføringsprøve.
Det er vigtigt kun at ormebehandle sin hund, hvis dyrlægen har diagnosticeret orm og udskrevet et præparat til præcis den type orm. Behandles hunden mange gange i løbet af sit liv ’’bare for at være sikker’’, risikeres det at parasitterne med tiden udvikler resistens, og derved vil blive mere modstandsdygtige over for ormekuren.
Der er dog undtagelser, hvor man behandler hunde med ormekur uden reelt at have påvist orm. Er din tæve drægtig, behandles hun rutinemæssigt med en ormekur udskrevet af din dyrlæge. Har tæven orm kan hun smitte hvalpene via moderkagen, men også når hvalpene er født og dier hos moderen kan hun overføre smitte. Derfor behandles tæven en gang under drægtigheden.
Hvalpene behandles også rutinemæssigt, medens de er små. Første behandling gives, når de er omkring 3 uger gamle, og genbehandles som oftest når de er 5 og 7 uger.

Typer af ormekur

Der findes forskellige typer ormekur alt efter, hvilken type orm din hund er smittet med. Nogle præparater er bredspektrede og behandler de mest gængse tarmparasitter. Andre præparater er artsspecifikke. Ormekure findes både i tabletform, som en pasta eller en mikstur. Nogle behandlinger skal gives flere dage i træk, eller med 2-3 ugers interval, hvor andre typer kun gives en gang. Dette afhænger i stor grad af, hvilket type tarmparasit din hund er smittet med.

Prognose efter smitte med indvoldsorm

I langt de fleste tilfælde vil din hund blive 100% fri for orm efter en ormebehandling, især hvis dyrlægen har påvist præcis, hvilken type orm og dermed behandlet den med det helt rigtige præparat.
Der er nogle få tilfælde, hvor din hund kan blive alvorlig syg, og det er hvis den er smittet med fransk hjerteorm. Det er en langt mere invasiv parasittype, som angriber hjertet. Prognosen afhænger af, hvornår diagnosen er stillet og derved behandles i tide.

Forebyggelse

Det kan være svært at forebygge at din hund får orm, men der er nogle tiltag du kan gøre, både så din egen hund ikke bliver smittet, men også for at minimere risikoen for at videregive en eventuel smitte til omgivelserne.
Det er ofte hvalpe og unghunde, som bliver smittet med orm, da de er ekstra nysgerrige og gerne vil lugte og smage på alt. Derfor kan hunden nemt komme til at smage på forskellige snegle og afføring, som overfører smitte. Det kan være svært altid at vide, hvad din hund laver, hvis den løber rundt selv og undersøger. Men opholder I jer steder, hvor du ved, der er mange snegle i området, kan du med fordel holde din hund i snor, så du har et overblik over den.
Herudover er det ekstremt vigtigt altid at samle hundens efterladenskaber op efter den, også selvom I går steder, hvor der ikke er mange mennesker. På den måde er du med til at sikre, at din hund ikke smitter andre, hvis den skulle være uheldig selv at være smittet.

Rejse med hund

Skal du og din firbenede ven ud at rejse, er det vigtigt at sætte sig ind i reglerne i god tid, inden du skal afsted. Det er nemlig forskelligt fra land til land, hvad der gælder for indrejse med hund. Dog påkræver de fleste lande, at hunden er behandlet med en bredspektret ormekur kort før afrejse for at undgå at tage parasitarter med, som ikke eksisterer i andre lande. Fx rævens dværgbændelorm, som vi har i Danmark, findes ikke i Norge.
Behandling af ormekur inden udrejse, skal foretages af en dyrlæge, som samtidig laver en attest i kæledyrspasset, som dokumentation for at hunden har fået den rette ormebehandling på rette tidspunkt.

Kan indvoldsorm smitte til mennesker

Rigtig mange mennesker er ofte bekymrede for om orm fra hunden kan smitte til mennesker. Især hvis de har små børn, som har det med at smage på og røre ved alt.
Svaret er desværre ja. Der er nogle typer af hundens orm, som kan smitte fra hund til mennesker. Derfor er det vigtigt at have en god hygiejne omkring din hund, så du ikke risikere at den videregiver smitte til resten af husstanden.

Sådan opretholder du en god hygiejne

·            Sørg for at fjerne alle hundens efterladenskaber, så især de små i husstanden ikke rører ved dem.
·            Har din hund diarré er det vigtigt at få vasket den grundigt, så der ikke sidder afføring i pelsen.
·            Vask dine hænder og undgå ’’tungekys’’ med din hund. Du eller dine børn kan også blive smittet, hvis din hund slikker dig i ansigtet eller på hænderne, efter at have gjort sig selv ren bag til, hvor der kan sidde larveæg.

Indvoldsorm er altså meget almindeligt udbredt blandt vores pelsede firbenede venner. Det er vigtigt at få behandlet tilstanden og holde en god hygiejne, så din hund hverken smitter andre hunde, eller resten af husstanden. Behandl kun din hund med ormekur i samråd med din dyrlæge, da overbehandling kan føre til resistens hos parasitterne.
Husk du selv kan være med til at mindske risikoen for at smitte andre hunde, ved altid at samle din hunds efterladenskaber op uanset om I er i byen, langt ude på landet eller i hundeskoven.



Orm hos hund – læs alt om indvoldsorm og ormekur til hund her

Find den bedste Hundeforsikring till din bedste ven

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Autem non libero, ex eum molestiae cum sunt expedita dolor. Impedit perspiciatis assumenda modi.

En tur i hundeskoven giver dig og din hund
en positiv oplevelse i naturen

Download "Hundeskove i Danmark" appen

410+ Hundeskove
3580+ Hundeejere
920+ Bedømmelser

Hundredevis af hundeskove pakket ned i én 
App - Det perfekte værktøj til alle hundeejere!

Find en hundeskov i dit
nærområde baseret på din
GPS-position
Interaktivt kort med
hundredvis af Hundeskove i
Danmark
Hundeskovene i Danmark
Victoria

Victoria

3875 Merrijig Allerød Kommune
Indhegnet
Taulov Hundemark

Taulov Hundemark

7000 Taulov Fredericia Kommune
Indhegnet
Hårlev Byskov Hundeskov

Hårlev Byskov Hundeskov

4652 Hårlev Stevns Kommune
Indhegnet
Tarup-Davinde Hundeskov

Tarup-Davinde Hundeskov

5220 Odense Odense Kommune
Indhegnet